Odveta za útok na univerzitu. Keňa bombardovala pozice Šabábu

Nairobi - Keňské letecké síly bombardovaly dva tábory islámských milicí Šabáb v Somálsku. Jde o první větší vojenskou reakci na čtvrteční krvavý útok somálských radikálů na keňskou univerzitu, kde přišlo o život nejméně 148 lidí, hlavně studentů. Somálské milice zasažení táborů popřely a tvrdily, že střely dopadly do okolních polí.

Keňské stíhačky zaútočily na tábory Gondodowe a Ismaíl v oblasti Gedo u hranic s Keňou. „Zaměřili jsme se na tato dvě místa, protože podle získaných informací bojovníci milicí Šaláb právě odtud podnikají útoky na Keňu,“ uvedl armádní zdroj. Následně pořízené letecké snímky prý navzdory oblačnosti v oblasti ukazují, že tábory byly zcela zničeny, dodal mluvčí keňské armády David Obonyo. Mluvčí Šabábu Abú Musáb tvrdí, že se keňskému letectvu naopak nepodařilo zničit nic.

Masakr v univerzitním areálu v Garisse, na který bombardování reagovalo, se udál ve čtvrtek asi 200 kilometrů od hranice se Somálskem. K útoku se přihlásily právě somálské islámské milice Šabáb, které se tak mstí za účast Keni na tažení proti islamistům v Somálsku. V sobotu pohrozily, že budou v útocích v Keni pokračovat a že tamní města promění v potoky krve. Keňské úřady dnes oznámily, že hodlají sestavit úplný seznam lidí, kteří se připojili k milicím Šabáb nebo se zradikalizovali.