Boje v jemenském přístavním městě neustávají, obětí jsou desítky

Aden - Nejméně 53 mrtvých si v jemenském přístavním městě Aden vyžádaly poslední boje mezi vládními silami a šíitskými vzbouřenci. Zahraniční občany z Adenu evakuují námořní síly Francie, Číny a Indie. Místní letiště jsou kvůli bojům v bezprostřední blízkosti uzavřená. Do oblasti se kvůli vytrvalým bojům mezi šíítskými vzbouřenci a přívrženci prezidenta Hádího navíc stále nedaří dostat humanitární pomoc.

Pokračující boje si od neděle vyžádaly smrt 17 civilistů a deseti bojovníků z řad lidových výborů prezidenta Hádího, řekl AFP lékařský zdroj. Podle vojenského představitele zahynulo také 26 šíitských rebelů. Prudké boje jsou hlášené především u samotného přístavu, který se podle očitých svědků vzbouřenci snaží dobýt. Zabránit se jim v tom pokouší lidové výbory, kterým dodává zbraně a munici arabská koalice. Ta od 26. března vede vojenskou operaci proti šíitským milicím v Jemenu, které má podporovat Írán vedený šíity.

Následky bojů v Adenu
Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN/AA/TT

Do bojů chce arabská koalice zapojit i převážně sunnitský Pákistán. Saúdská Arábie požádala tuto zemi pro operaci proti vzbouřencům o vojáky, bojová letadla a bitevní lodě. Pákistánští poslanci na výzvu vlády diskutují o tom, zda se země do této koalice zapojí. Ministr obrany Chavadža Ásif řekl, že Pákistán stejně jako Turecko zatím upřednostňuje mírové řešení krize v Jemenu. Podle některých komentářů se ale Pákistán nyní do koalice zapojí, i když nejspíš v menší míře, než chce Rijád. Islámábád se totiž obává reakcí početné šíitské menšiny ve své vlastní zemi.

Cizince evakuují zahraniční státy

Francie, Čína a Indie se spojily v úsilí o evakuaci cizinců z Adenu. Spojené státy přiznaly, že nemají dostatek prostředků v oblasti a požádaly svoje občany, aby využili všech dostupných lodí jiných zemí, aby přístav opustili. Francie dnes evakuovala 63 lidí včetně 23 Francouzů do Džibutska. Indické námořnictvo odvezlo 450 lidí, čínské další stovku. „Jemen byla krásná země, milujeme ho. Protože jsou tu teď nějaké problémy, tak odjíždíme. Ale doufáme, že za dva, tři měsíce bude vše v pořádku, a my se budeme moct vrátit,“ řekl Ind, který byl mezi lidmi opouštějícími Jemen.

Mezinárodní červený kříž se už několik dnů snaží získat od bojujících stran povolení k humanitárnímu zásahu, nemocnice jsou plné zraněných a těla obětí nemá kdo odklízet. Za dva týdny bojů zemřelo kolem pěti set lidí, raněných jsou skoro dva tisíce.

Boje neustávají, cizinci pod dohledem zahraničních států odjíždějí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod