Náznak uvolnění v Jemenu? Pomoc může do země, povstalci hovoří o jednání

Saná – Mezinárodní výbor Červeného kříže může do Jemenu dovézt humanitární pomoc. Po týdenním jednání to povolila koalice vedená Saúdskou Arábií, která ovládá jemenský vzdušný prostor a přístavy. Jemenští šíitští povstalci, kteří jsou cílem arabských náletů, potom začali hovořit o mírových jednáních. Jsou k nim ochotni přistoupit, pokud skončí nálety a rozhovory zaštítí strana, která není zapojená do bojů. Sdělil to dnes jejich zástupce Sálih Sammád.

„Stále jsme ochotni jednat a bez podmínek, kromě těch, že musí skončit boje, jednání bude časově vymezeno a že na rozhovory bude odhlížet místní nebo mezinárodní strana, která nebojuje proti Jemenu,“ řekl Sálih Sammád, který zastupuje šíitské vzbouřence Húsie proti vládě. V minulosti byl Sammád přímo poradcem prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, který musel uprchnout ze země. Jeho návrat odmítají. Saudskoarabský král Salmán, jehož země vede útoky mezinárodní arabské koalice proti povstalcům, řekl, že Rijád je připraven vyjednávat s jemenskými účastníky konfliktu, ale chce, aby na rozhovory dohlédla Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu.

Ačkoli boje v Jemenu pokračují, do země sužované občanskou válkou i nálety arabské koalice nyní zamíří zásilka léků a přicestují humanitární pracovníci. Téměř po týdnu jednání to povolila koalice, která ovládá jemenský vzdušný prostor. „Získali jsme od koalice povolení pro dvě letadla, jedno se zásobami, druhé s personálem,“ uvedla mluvčí MVČK Sitara Jabeenová. Zásoby by podle ní mohlo být možné doručit v pondělí.

Občanská válka v Jemenu eskaluje už několik měsíců, teprve necelé dva týdny ale Hádího armádě pomáhá bojovat proti šíitům i mezinárodní arabská koalice. Ta provádí bombardování. V minulých dnech ale měla Saúdská Arábie podle amerických úředních zdrojů umístit podél hranice s Jemenem i pozemní jednotky do obranného postavení. Boje si za minulé dva týdny vyžádaly více než 500 mrtvých a skoro 2000 raněných.

Šíité postupují k jihu

Húsiové tradičně obývají sever Jemenu, kvůli dlouhodobému boji za větší autonomii ale před šesti měsíci obsadili Saná, začali postupovat na jih a nyní bojují o jihojemenský Aden. Šíité se dnes v Adenu zmocnili sídla provinční vlády a přiblížili se k přístavu. Šíitům prý nejde o obsazení Adenu, jemuž dominují separatistické kmeny. Chtějí prý odtud vytlačit Al-Káidu. „Synové jihu si budou sami řídit své záležitosti a dostanou větší slovo v budoucí politice,“ řekl. Přitom chaosu v Jemenu využila tamní odnož Al-Káidy a její členové zaútočili ve městě Mukallá na věznici. Osvobodili prý 300 trestanců, mezi nimi i jednoho z velitelů teroristické organizace.

Jemen – oblast vlivu Húsiů
Zdroj: ČT24/BBC / American Entrprise Institute

Pro své tažení získali šíité podporu i části armády, která zůstala věrná prezidentovu předchůdci Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Pomáhat má šíitům i íránská vláda. Teherán nicméně popírá, že jim poskytuje vojenskou pomoc, což potvrzuje i Sammád.

Rada bezpečnosti OSN se v sobotu vyslovila pro zastavení bojů, aby mohla být do Jemenu dopravena humanitární pomoc. Čína, Džibutsko a Súdán se snaží evakuovat zbývající občany. V sobotu se na lodi francouzského námořnictva z Jemenu dostalo 44 cizinců.

Vydáno pod