Rumunsko vyhostilo sedm cizinců za verbování lidí pro islamisty

Bukurešť – Rumunsko vyhostilo sedm cizinců blízkých Islámskému státu (IS) a teroristické síti Al-Káida kvůli verbování stoupenců a islamistické propagandě v této východoevropské zemi. O víkendu to podle agentury AFP oznámila rumunská zpravodajská služba SRI.

Bukurešťský soud se nejprve zabýval skupinou šesti osob. V úterý je označil za nežádoucí. Pěti z nich zakázal vstup do země v následujících sedmi letech a jedné po dobu tří let. Ve čtvrtek následoval stejný verdikt pro tuniského studenta, který do země nemůže dokonce po dobu deseti let. Měl údajně vyjádřit přání stát se mučedníkem.

Členové této skupiny „vyznávající radikální ideologie teroristických organizací Islámský stát a Al-Káida“ podle sdělení SRI prováděli extremistickou islámskou propagandu a rekrutovali lidi do ozbrojených skupin „v oblastech ovlivněných teroristickým fenoménem“.

Státní příslušnost vyhoštěných, kromě tuniského studenta, SRI nesdělila. Ve svém prohlášení pouze uvedla, že všichni byli „zástupci zahraničních obchodních společností“.