Uprchlický tábor u Damašku ovládli islamisté, uprchlíci jsou v pasti

Damašek – Bojovníci tzv. Islámského státu ovládli téměř celý uprchlický tábor Jarmúk na okraji Damašku. Do rukou radikálních bojovníků tak padlo na osmnáct tisíc civilistů. Území pod kontrolou IS se navíc dále přiblížilo k mocenskému centru Sýrie, sídlu prezidenta Bašára Asada.

Do tábora Jarmúk se před boji, které již tři roky sužují Sýrii, uchýlily tisíce lidí. Nyní je z 90 procent pod kontrolou hnutí Islámský stát. Syrská armáda na jeho postup navíc podle Syrské organizace pro lidská práva (SORW) odpověděla nálety. Civilisté, kteří v táboře přebývají, jsou podle vyjádření skupin, které se do boje o Jarmúk zapojily, v pasti. Pokusy o útěk znemožňují ostřelovači IS, kteří obsadili střechy okolních budov.

„Situace v Jarmúku je urážkou lidství a důvod k celosvětové hanbě,“ řekl mluvčí Agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA) Chris Guiness. UNRWA tábor spravovala a nyní vyzývá k záchraně jeho obyvatel. „Jarmúk je zkouškou, výzvou pro mezinárodní společenství. Nesmíme selhat, v sázce je důvěryhodnost celého mezinárodního systému,“ dodal Chris Guiness.

Podle vůdce syrské sekce Organizace pro osvobození Palestiny Tajsíra Bakera zabili islamisté od pátku 21 lidí včetně civilistů. IS zveřejnil v průběhu bojů o Jarmúk fotografie hlav, které sťal bojovníkům dalších syrských skupin.

Ještě před zahájením syrského konfliktu v roce 2011 sloužil tábor Jarmúk jako sídliště pro několik set tisíc palestinských uprchlíků. Vznikl jako dočasné útočiště pro palestinské uprchlíky v době první arabsko-izraelské války v roce 1948. Během syrské občanské války se však tábor dostal do obležení. Většina jeho obyvatel již utekla jinam, buď za hranice, nebo na jiná místa v Sýrii. Ti, kteří zbyli, se potýkají s nedostatkem potravin, vody a léků.

Vydáno pod