Tragédie v amerických školách se opakují, Kongres váhá

Washington – Skupina aktivistů z connecticutského Newtownu přijela do hlavního města Spojených států Washingtonu podpořit přísnější dohled nad zbraněmi. V Newtownu došlo v prosinci 2012 k historicky nejtragičtější střelbě v americké škole. Od té doby se každý rok vydává skupina Newtownských do Washingtonu, aby členům Kongresu připomněli své požadavky.

Střelbu ve škole Sandy Hook připomnělo shromáždění ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

Skupina, která cestovala z Connecticutu do Washingtonu na jízdních kolech, zdůrazňuje, že nechce šlapat po ústavním právu vlastnit zbraně. Požaduje však, aby se nedostaly do ruky těm, kteří mohou způsobit tragédii. „Byl jsem ten den na pohotovosti, když přivezli některé oběti. Řekli jsme si hromadně, že to v naší zemi musíme zlepšit. Nemůžeme tahle úmrtí tolerovat,“ vzpomněl na důsledky střelby, po které ve škole Sandy Hook zahynulo 26 učitelů a žáků, newtownský lékař William Begg.

Řada států po Newtownu zpřísnila bezpečnostní prověrky nebo omezila prodej zbraní s velkokapacitními zásobníky. Na federální úrovni se ale nestalo nic. „Máme Kongres, který ať už z jakéhokoliv důvodu – jde o obě strany – nechce nic schválit,“ poznamenal děkan Národní katedrály ve Washingtonu Garry Hall, který se k Newtownským připojil. Tvrdí, že „rozumnou zbrojní legislativu“ podporuje drtivá většina Američanů. Kritici současného stavu jsou přesvědčeni, že přísnější zákony to mohou změnit. V současnosti je ve Spojených státech zastřeleno 30 tisíc lidí ročně.