Hladká obhajoba prezidentství se Komorowskému zadrhává

Varšava - Do polských prezidentských voleb zbývá něco málo přes měsíc. Předvolební kampaň proto sílí, ale současný prezident Bronislaw Komorowski bude muset zabrat, pokud chce obhájit mandát. Původně byl jasným favoritem v průzkumech, ale propadá se, čímž otevírá příležitost jednomu z opozičních kandidátů.

Události ČT: Polsko bude volit prezidenta, Komorowski ztrácí (zdroj: ČT24)

Andrzej Duda je kandidát na polského prezidenta, kterého do boje vyslala opoziční strana Právo a spravedlnost. Nabízí mládí, dynamičnost a taky rázný odstup od současného prezidenta. Jeho osoba Poláky zaujala a drží si slušné preference nad dvacetiprocentní hranicí. Štáb Andrzeje Dudy sází v kampani i na praktickou ukázku. V centru Varšavy tak ve speciálním obchodě představuje Bronislawa Komorowského jako zaníceného příznivce eura, jehož rychlé přijetí přinese Polsku jen problémy a vyšší ceny. „Můj postoj je jednoznačný - zásadní ne euru v této situaci,“ zdůraznil Duda.

Kandidát na prezidenta Andrzej Duda (Právo a spravedlnost)
Zdroj: Alik Keplicz/ČTK/AP

Neměnnost s příslibem stability

Na druhé straně Bronislaw Komorowski sází na klid a jistoty. „Nepotřebujeme chaos nebo politické experimenty. Polsko dnes potřebuje jednotu a bezpečí,“ prohlásil Komorowski. Spoléhá tak na to, že současní Poláci v situaci, kdy se jejich ukrajinský soused potýká se separatisty a s Ruskem, ocení stabilitu země nejvíc.

Převést tyto myšlenky do celonárodní podpory se ale Komorowskému zatím úplně nedaří. Má věrné příznivce, nicméně na některých setkáních ho vítají pískot a nervozita. Někteří kampaň hodnotí jako slabou. „Jeho kampaň nemá vizi, myšlenku. Hesla jako jednota a bezpečí jsou v pořádku. Ale moc netáhnou,“ řekl bývalý polský premiér Wlodzimierz Cimoszewicz.

Předvolební průzkumy v Polsku
Zdroj: ČT24

Otevírá se prostor pro další

To pak vede k výrazným propadům podpory v průzkumech. Z předem jasného vítěze, kterému se ještě v lednu předvídal úspěch se 65 procenty podpory, je už jenom favorit, který se bude muset snažit. Na konci března už totiž průzkumy mluví o 42 procentech podpory.

Získat mohou ostatní kandidáti. Celkem má Komorowski deset protikandidátů, kterým se podařilo sesbírat zákonem předepsaných 100 tisíc podpisů na podporu své kandidatury. Z volebního klání zatím vypadla první polská transsexuální poslankyně Anna Grodzká, která dostatečný počet podpisů nezískala. Zato Andrzej Duda už tady ukázal velkou podporu lidí. Navíc na konci března by ho volilo 26 procent dotázaných v průzkumu.

Kandidátka Magdalena Ogórková (Svaz demokratické levice)
Zdroj: ČT24

Třetí největší počet podpisů pak sesbírala kandidátka Svazu demokratické levice Magdalena Ogórková, které si od některých kritiků kvůli své politické nezkušenosti a blond vlasům vysloužila přezdívku Barbie. Duda ale podle všeho mladou kandidátku levice z kampaně vymazal. Její nabídka ještě radikálnější změny v prezidentském paláci Poláky zatím nezaujala.

Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole konaném 10. května nadpoloviční většinu hlasů, budou si Poláci o dva týdny později vybírat mezi dvěma nejsilnějšími uchazeči o nejvyšší funkci v Polsku.