Mina zabila ukrajinské vojáky, Lavrov zdůraznil důležitost minských dohod

Přestřelky mezi proruskými povstalci a kyjevskými silami dál pokračují, i když došlo ke snížení intenzity bojů na východě Ukrajiny. Včera večer se měly boje přiostřit, mrtvé si ale nakonec vyžádal výbuch miny. Zemřeli tři ukrajinští vojáci. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při návštěvě Slovenska uvedl, že dodržování minských dohod je pro stabilizaci situace na východě Ukrajiny důležité.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je přesvědčen, že pro řešení situace na Ukrajině existuje jediná alternativa, a to splnění minských dohod, přičemž klíčový význam má dodržování jednotlivých etap. „Byl schválen zákon o postavení Doněcké a Luhanské oblasti, který se ubírá opačným směrem, než je duch minských dohod. Tyto dohody jsou klíčové,“ dodal Lavrov, čímž také kritizoval ukrajinský zákon o samosprávě povstaleckých území, který podmiňuje utváření nového správního režimu uspořádáním mimořádných místních voleb.

Minské dohody byly uzavřeny počátkem února 2015, měly přinést uklidnění těžkých bojů, které mezi kyjevskými ozbrojenými silami a separatisty eskalovalo. Lavrov dnes ocenil, že incidentů na východě Ukrajiny po podpisu dohod o příměří ubylo. Přes sníženou intenzitu bojů na východě Ukrajiny nicméně v poslední době přestřelky mezi proruskými povstalci a vládními silami dál pokračují a podle Kyjeva se situace v pátek večer trochu přiostřila. Nikdo ale při bojích nezemřel. Smrt nicméně způsobila nastražená mina u města Avdijivka. Kromě tří mrtvých ukrajinských vojáků výbuch zranil další dva.

Protistrany se obviňují z porušování příměří

Štáb ukrajinské protipovstalecké operace ráno uvedl, že od pátečního večera do půlnoci vzbouřenci narušili klid zbraní ve 14 případech. Nejintenzivnější provokace se odehrávaly v blízkosti Doněcka. Měli použít ruční zbraně i tank a minomety ráže 122 milimetrů. Terčem střelby byly obce Pisky a Opytne a rovněž okolí Mariupolu. Podle agentury TASS si dnes na porušování příměří postěžovali i separatisté. Ukrajinské síly podle nich nerespektovaly klid zbraní ve 27 případech. Kromě ručních zbraní prý použily i minomety, granátomety, tank a samohybné dělo.

Lavrov v Bratislavě: Minské dohody jsou nejdůležitější (zdroj: ČT24)

Lavrov podpořil Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) při jejím úsilí dohlížet na dění na východě Ukrajiny a vyslovil se pro stažení dalších zbraní z konfliktní oblasti. Ruská agentura Interfax totiž včera s odvoláním na proruské povstalce napsala, že se obě strany předběžně dohodly i na stažení palebné techniky nižší ráže z donbaské fronty. Ani ukrajinská ani ruská média se o tom zatím nezmínila. „Je potřebné monitorovat dodržování vojenské části minských dohod tak, aby OBSE nepřetržitě monitorovala místa v blízkosti dělící čáry. Je tu možnost stažení zbraní kalibru do 100 milimetrů, pokusíme se pomoci oběma stranám k dosažení takové dohody,“ uvedl ruský ministr. Kyjev by přitom chtěl, aby na východě byly nasazeny i další mírové jednotky, mluvilo se třeba o misi OSN. To ale Kreml odmítl.