Lufthansa kvůli tragédii ruší oslavy 60. výročí

Berlín - Německý národní letecký přepravce Lufthansa kvůli pádu letounu ve francouzských Alpách ruší oslavy 60. výročí poválečného obnovení firmy. Činí tak z úcty k obětem, informoval dnes provozovatel zříceného letounu, dceřiná společnost Lufthansy Germanwings.

Firemní oslavy plánované na 15. dubna se neuskuteční. Místo toho o dva dny později bude Lufthansa pro své zaměstnankyně a zaměstnance přenášet státní pietní akt z kolínského dómu, oznámila firma. Při ceremoniálu budou na oběti katastrofy z 24. března vzpomínat příbuzní a přátelé. Dnešní Lufthansa zahájila provoz v roce 1955, tedy deset let po konci 2. světové války a po likvidaci původní Lufthansy, která byla založena v roce 1926. Pravidelnou leteckou přepravu na vnitrostátních linkách zahájila Lufthansa 1. dubna 1955.

Od poloviny května následovaly lety do Londýna, Paříže, Madridu a o měsíc později do New Yorku. Před 60 lety Lufthansa začínala se zhruba 2000 pracovníky, dnes jich koncern kotovaný na německé burze má zhruba 118 tisíc, z toho 70 tisíc v Německu. Zřícení airbusu Germanwings označil šéf koncernu Carsten Spohr za nejtragičtější den v 60letých dějinách podniku. V troskách letadla zahynulo minulé úterý všech 150 lidí na palubě. Podle dosavadních výsledků vyšetřování navedl letoun záměrně proti horskému masivu 27letý druhý pilot.