Propaganda IS dokázala přitáhnout desítky německých žen

Berlín – Stále více žen se vydává za svatební cestou do pekla irácké a syrské války. Propracovaná propaganda láká ty, které ve svém dosavadním životě nenacházejí smysl a uplatnění. Naposledy se objevila varovná zpráva z Německa - v minulých dnech odtud uteklo zhruba 100 žen.

Celkem se po bok džihádistů na Blízkém východě postavilo už na 650 radikálních muslimů z Německa a za čím dál větším podílem žen stojí úspěšná náborová strategie hnutí Islámský stát. „Skoro 40 procent z těchto žen je mladších než 25 let, je mezi nimi i devět nezletilých dívek,“ řekl předseda Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen. Jeho úřad prý zjistil, že propaganda IS se nyní více zaměřuje právě na ženy.

Za ozbrojeným džihádem vyrážejí ženy, které se v západní společnosti cítí ztracené a touží po životním poslání. Často je pohání také naděje provdat se. „Na internetu koluje jakýsi průvodce pro ženy, který poskytuje návod, jak jako žena nejlépe vycestovat. Mladé dívky, které se na internetu hlásí k sympatiím s IS, jsou cíleně kontaktovány a nabízí se jim zorganizování cesty a později sňatek s některým z bojovníků,“ popsal taktiku radikálů šéf BfV.

Podle něj mladé ženy lákají i internetové deníky, v nichž jejich předchůdkyně popisují život po boku bojovníků IS v růžových barvách. Ženy vůbec nevědí, co je v Sýrii a Iráku ve skutečnosti čeká. „Obvykle dostanou adresu v Istanbulu a pak je vedou dál. Na internetu jsou rady typu “Jak se dostat do Sýrie," dodává odborník na extremismus Jochen Grabler. Na místě dívkám většinou seberou pasy a mobilní telefony, dívky tak skončí v naprosté izolaci.

Spolkový úřad na ochranu ústavy, tedy civilní kontrarozvědka, pohyb radikálů pečlivě sleduje. V únoru uvedl, že až 200 lidí, kteří se přidali k IS, se už vrátilo zpět do Německa. Právě ženy by se podle úřadu mohly stát obzvlášť nebezpečnými teroristkami -  nebo dokonce sebevražednými atentátnicemi.

Do bojů v Sýrii a Iráku se v řadách IS zapojilo podle odhadů amerických tajných služeb kolem 20 tisíc cizinců z 90 zemí světa. Asi 3400 z nich pochází prý ze západních zemí.

Džihádské vábení žen se rozmáhá i do Německa (zdroj: ČT24)