Námořník strávil 66 dní na trupu převržené lodi, nyní je zpět doma

Norfolk (USA) – Dva měsíce se živit syrovými rybami a dešťovou vodou – většina lidí by takovou výzvu těžko podstoupila. Rybáři Louisi Jordanovi nic jiného nezbývalo. Jeho plachetnice se totiž převrhla na otevřeném moři. Asi 320 kilometrů od pobřeží Severní Karolíny ho našel projíždějící německý tanker.

Coby jachtař je nezkušený, jako trosečník ale obstál (zdroj: ČT24)

Námořník strávil v osamění 66 dní. Sedmatřicetiletého Louise Jordana ve čtvrtek náhodně nalezla posádka německého tankeru u pobřeží Severní Karolíny. Jordan seděl na trupu převržené lodi, odkud byl vytažen.

Jeho rodina ho nahlásila jako pohřešovaného už na konci ledna. „Už jsem myslel, že jsem tě ztratil,“ byla první slova otce, když se po dvou měsících se synem setkal. Naposledy byl námořník spatřen 23. ledna, když vyjížděl rybařit z přístavu Conway v Jižní Karolíně.

Zástupci pobřežní stráže v Miami sdělili, že Jordan během osamění na moři přežíval na syrových rybách a dešťové vodě. V současnosti se zotavuje v nemocnici ve Virginii. Zatím není zřejmé, proč se jeho loď převrhla. Podle amerických médií byl ale stěžeň přelomen na polovinu.