Donbas: Stažení tanků z fronty prý na obzoru, role Rusů se mění

Kyjev - Ukrajinská armáda i rebelové prý chtějí stáhnout z fronty palebné techniky nižší ráže. Podle OBSE by měli z fronty odsunout i bojovníky. Pozorovatelé také varovali před špatnou situací obyvatel východní Ukrajiny. Tisíce lidí jsou podle nich na pokraji bídy. Agentura AP dnes napsala, že Moskva na Ukrajině mění taktiku. V zemi prý udržuje menší počet vojáků, kteří mají za úkol v první řadě výcvik.

„Souhlasíme s návrhem, který předpokládá stažení tanků z palebné linie,“ řekl Interfaxu zmocněnec rebelů Denis Pušilin. Podle ruské agentury bylo dosaženo předběžné dohody i o tom, že z donbaské fronty budou staženy i minomety ráže 80 milimetrů a dělostřelectvo ráže menší než 100 milimetrů.  

  • Minská mírová dohoda, kterou znepřátelené strany uzavřely v únoru, ukládá armádě a separatistům vyvézt z fronty palebné prostředky s kalibrem nad 100 milimetrů. I když se obě strany obviňují z jejího porušení, podle ukrajinských i ruských médií se dohoda v podstatě plní.  

Podle OBSE by znepřátelené strany ukrajinského konfliktu z linie fronty měly stáhnout nejen těžkou vojenskou techniku, ale i všechny ozbrojence. V rozhovoru s německou stanicí Deutsche Welle to prohlásil zástupce šéfa evropské kontrolní mise v Donbasu Alexander Hug. „Je důležité, aby po stažení těžké techniky začal i odsun bojovníků z linie fronty,“ řekl Hug německému rozhlasu. „Čím méně bude na tomto území bojovníků a techniky, tím víc bude šancí na návrat obyvatel k normálnímu životu. Uprchlíci budou mít možnost vrátit se domů,“ uvedl dále.

Boje na Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Mikhail Sokolov

Boje ničí obyvatelstvo, žije na pokraji bídy 

OBSE eviduje téměř každý den porušování příměří - nejčastěji se ve zprávách organizace objevuje obec Šyrokyne na předměstí přístavu Mariupol. Kromě ní se pozornost kontrolorů soustřeďuje na oblast severovýchodně od města Luhansk.

  • Velitelé armádních a povstaleckých jednotek operujících u Šyrokyne na jihu Doněcké oblasti se rozhodli udržovat kontakt, aby zabránili případným dalším střetům.

Přestřelky jsou hlášeny často i od Doněcku. Tamní letiště bylo dějištěm těžkých bojů, jež zničily téměř veškerou infrastrukturu. Lidé tu žijí bez elektřiny i bez plynu. „Není tu vůbec nic. Přál bych se, aby se tu nikdy nestřílelo,“ konstatoval jeden z obyvatel Doněcku. 

Pozorovatelé OBCE navíc varují, že místní žijí naprosto bez prostředků a na pokraji bídy. „Jsme velmi znepokojení humanitární situací lidí v této oblasti. Tisíce a tisíce lidí v tomto regionu jsou na pokrají bídy nebo v ní žijí,“ konstatoval tiskový tajemník mise Michael Bociurkiw.

I rok po začátku konfliktu v Donbasu jsou ruští vojáci na Ukrajině vidět, píše v reportáži z bojiště u města Jenakijeve agentura AP. Jejich role se ale takticky mění a je jich také méně. Moskva se tak zřejmě snaží přesvědčit Západ o možnosti zrušení protiruských sankcí, které byly vyhlášeny po loňské anexi Krymu a vyhlášení donbaských „lidových republik“. 

Rusko má podle americké agentury nyní na východě Ukrajiny několik set vojenských instruktorů a zhruba stejný počet vojáků ve zbrani. Ještě v únoru přitom podle londýnského vojenského analytika Igora Suťagina bojovalo na Ukrajině kolem 9000 ruských vojáků. Moskva přítomnost svých pravidelných jednotek v Donbasu popírá, připouští ale, že v povstaleckých jednotkách bojují ruští dobrovolníci, případně vojáci na dovolené. 

  • Vrchní velitel NATO v Evropě Philip Breedlove nedávno prohlásil, že podle špionážních informací cvičí separatisty 250 až 300 ruských instruktorů a poradců. Podle velení NATO zároveň Moskva v minulých měsících přesunula do Donbasu na tisíc kusů těžkých zbraní.  

Povstalci přiznávají, že vojenský materiál a munici dostávají z Ruska. „Není co skrývat, Rusové tu byli. Překročili hranice a rychle odešli,“ řekl novinářům povstalecký bojovník Alexej, který se zapojil do únorových bojů o strategické město Debalceve. „Naši bratři nám pomáhají,“ uvedl jeho kolega Andrej. Zatímco ve výzbroji vzbouřenců jsou jen starší tanky T-72, Rusové prý na Ukrajině nasadili do bojů novější T-90.

OBSE: Tisíce Ukrajinců žijí na pokraji bídy (zdroj: ČT24)