Jednoho z nejvýše postavených mužů Číny obvinili z korupce

Peking - Bývalý šéf čínské vnitřní bezpečnosti čelí obvinění z korupce, zneužití pravomocí a vyzrazení státního tajemství. Čou Jung-kchang je jedním z nejvýše postavených mužů Číny, které tamní justice za poslední desetiletí soudila. Podle prokuratury jsou obvinění velmi vážná. Pozorovatelé očekávají, že půjde o dramatický a ostře sledovaný proces.

Komunistický deník nazval Čoua „zrádcem“

Jednasedmdesátiletý Čou byl zatčen v prosinci a obviněn z řady zločinů od přijímání úplatků až po vyzrazení státního tajemství. Byl rovněž vyloučen z řad vládnoucí komunistické strany. Jen několik dní po jeho zatčení hlavní deník komunistické strany Číny označil Čoua za „zrádce“ a přirovnal ho k několika odsouzeným z minulosti, kteří byli všichni popraveni.   

Podle slov sinoložky Olgy Lomové z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy půjde o dramatický proces. „Soud by měl být veřejný. Lze předpokládat dramatičnost v tom smyslu, že bude patřičně zdůrazněno, že komunistická strana ve svém nitru odhaluje špatné živly, trestá je a z toho vychází posílená jako celek,“ konstatovala sinoložka.

Čou je podle agentury Reuters nejvýše postaveným čínským politikem vyšetřovaným z podílu na korupčním skandálu od nástupu komunistické strany k moci v roce 1949. Na vrcholu své kariéry měl Čou pod kontrolou policii, civilní rozvědku, polovojenskou policii i soudy a disponoval rozpočtem ve výši 2,5 bilionu korun.  

V minulosti byl rovněž členem devítičlenného stálého výboru politbyra, který je nejvyšším mocenským orgánem vládnoucí Komunistické strany Číny. Dosud platilo nepsané pravidlo určené k zachování jednoty strany, podle něhož členové stálého výboru nebyli trestně stíháni.  

  • V Číně vrcholí policejní zátah roku zvaný Hon na lišku, který cílí na korupčníky. Úřady už zatkly stovky lidí. Řadu z nich - včetně politických špiček - poslaly soudy do vězení, některé dokonce na smrt.

Má pohlavár na svědomí smrt své ženy? ptají se čínská média

V čínských médiích se objevily i spekulace, že Čou nechal zavraždit svou první manželku. Wang Šu-chua se setkala s Čouem při práci na ropném nalezišti Liao-che ve Vnitřním Mongolsku v 70. letech. Zahynula při autonehodě v roce 2000. Do jejího vozidla tehdy prý narazilo auto s vojenskou poznávací značkou. Bylo to v době, kdy začaly kolovat zvěsti, že má Čou milenku. Čou se pouhý rok po nehodě oženil s přitažlivou televizní hlasatelkou Ťia Siao-jie, která byla o 28 let mladší než on.   

Téma vraždy se nečekaně vynořilo i během vyšetřování případu čínského pohlavára Po Si-laje, který byl odsouzen na doživotí za korupci a zneužití moci. Jeho manželka Ku Kchaj-laj byla usvědčena z vraždy britského podnikatele Neila Heywooda, za niž dostala podmíněný trest smrti s dvouletým odkladem. O někdejším bezpečnostním šéfovi Čou Jung-kchangovi se říká, že byl Po Si-lajovi blízký a že ho hájil.

Kateřina Procházková, redaktorka zahraniční redakce ČT

„Současný čínský prezident si je jistý v kramflecích, když si dovolil vyloučit Čou Jung-kchanga z komunistické strany Číny. V čínských médiích je to ukazováno jako protikorupční kampaň, v níž prezident pokračuje už v podstatě od nástupu do funkce. Říká se tomu také 'hon na lišku'. Jinak se na to ale dívají zahraniční novináři nebo analytici, kteří si myslí, že by za tím mohla být i nějaká pomsta nebo řešení osobních účtů.“

V Číně „padají hlavy“

Prvním vysokým funkcionářem, který byl odsouzen v rámci protikorupční kampaně zahájené prezidentem Si Ťin-pchingem, se stal doživotně odsouzený Wang Su-i. Wang musel kvůli vyšetřování svého případu odejít z významného postu v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Třiapadesátiletý politik byl podle místních médií obžalován z toho, že v letech 2005 až 2013 přijal úplatky v celkové výši 10,73 milionu jüanů (35 milionů korun). Za přijaté peníze podporoval různé obchodní dohody nebo zajišťoval povyšování jednotlivých osob.

Obětí čistky se stal i populární televizní moderátor. Žuej Čcheng-kang se proslavil neotřelými rozhovory ve své ekonomické show. Nepokrytý aktivistický novinář a nacionalista s víc než 10 miliony fanoušků na sociálních sítích například pomáhal vypudit americkou kavárnu Starbucks ze Zakázaného města.