Mladé ženy chystaly v USA druhý bostonský masakr

Washington - Americké úřady překazily přípravu teroristického útoku. Dvě mladé ženy podle FBI vyráběly bombu. Útočit chtěly na policejní, vládní nebo vojenské budovy. Po boku radikálních skupin, jako je Islámský stát nebo Al-Káida, bojuje podle OSN více než 25 tisíc cizinců. Od poloviny loňského roku do letošního března jich přibylo o 70 procent. Nejvíc zahraničních bojovníků působí v Sýrii a Iráku.

FBI dopadla dvě ženy - chtěly útočit na vládní budovy (zdroj: ČT24)

Americká FBI zadržela v New Yorku dvě mladé ženy, které podle ní chystaly teroristický útok. Osmadvacetiletá Nolen Velenzasová a jednatřicetiletá Asia Siddikiová se označují za občanky takzvaného Islámského státu. Teď čelí obvinění z plánování užití zbraně hromadného ničení. „Pokud dojde k obžalobě, moje klientka bude trvat na tom, že je nevinná. Ke všemu se pak vyjádříme v soudní síni, kam tyto rozhovory patří. Je to závažný případ, ale budeme bojovat,“ konstatoval právní zástupce Thomas Dunn. 

Ženy prý byly v pravidelném kontaktu s teroristy z organizace Al-Káida na arabském poloostrově. „Je důležité zmínit, že obyvatelé New Yorku nebyli přímo ohroženi. Svými slovy bych řekl, že to byl komplot, který byl odhalen ještě předtím, než se mohl proměnit v něco nebezpečného,“ podotkl starosta New Yorku Bill de Blasio.  

Ženy měly chystat brutální útok po vzoru bostonského maratonu. Velentzasová byla podle spisu od té doby posedlá tlakovými hrnci - právě ty bratři Carnajevovi před dvěma lety použili jako smrtící zbraně. V newyorském domě jedné z žen policie našla plynové bomby a návod, jak z nich udělat bombu. „Bylo jen otázkou času, kdy někam zmizí. Vždycky říkala, že chce pryč, že chce odjet a vrátit se tam,“ prohlásil soused Kaseem Cadet.

Americké bezpečnostní složky
Zdroj: ČT24

Po boku radikálů bojuje 25 tisíc cizinců ze stovky zemí 

K radikálním skupinám se přidává stále víc zahraničních bojovníků. Podle OSN už po jejich boku bojuje více než 25 tisíc lidí. Zhruba 22 tisíc cizinců se nachází v Sýrii a v Iráku. Odešli tam bojovat především za Islámský stát, ale také například za konkurenční radikální hnutí An-Nusra. Zhruba 6500 dalších cizinců se podle odhadů bezpečnostních sil vydalo rozšířit řady radikálů v Afghánistánu. Stovky dalších jsou v Jemenu, Libyi, Pákistánu a v Somálsku. 

  • Zprávu sepsali experti, kteří sledují dodržování sankcí OSN uvalených proti Al-Káidě. Problematikou cizinců v řadách radikálních organizací se začali zabývat na výzvu Rady bezpečnosti OSN loni v září.  

Dramaticky podle nich stoupl počet zemí, odkud bojovníci k radikálům přicházejí. Ještě v 90. letech prý tyto státy tvořily relativně malou skupinu. V současnosti se k radikálům přidávají lidé z více než stovky zemí, tedy z více než poloviny států planety. „Vysoký počet“ zahraničních bojovníků prý pochází z Tuniska, Maroka, Francie a Ruska. Přibylo bojovníků z Malediv, Finska a z Trinidadu a Tobaga. Mimo to začali přicházet první bojovníci z některých států v subsaharské Africe.

FBI pátrá po totožnosti džihádisty amerického původu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod