JEMEN: Pozemní operace na obzoru? Saúdové brání hranice

Saná - Saúdská Arábie podle amerických úředních zdrojů umístila podél hranice s Jemenem pozemní jednotky do obranného postavení. Vzápětí také svrhla obráncům jihojemenského Adenu střelné zbraně. Boje si podle OSN v posledních dvou týdnech vyžádaly už přes 500 životů. Letadla arabské koalice dnes svrhla obráncům Adenu zbraně. Koalici nabídlo spolupráci Turecko.

Saúdové přesunuli pozemní jednotky k hranicím s Jemenem (zdroj: ČT24)

Pozemní operace proti šíitským rebelům v Jemenu se možná blíží. V bojích totiž padl první saúdskoarabský voják. Dalších deset pohraničníků bylo zraněno. Kromě Saúdské Arábie zvažuje pozemní operaci podle agentury AP i Pákistán a Egypt. Ofenziva by mohla začít, až se podaří šíity dostatečně oslabit nálety.  

Arabská koalice brání vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, považovaného za legitimního vůdce země, i když z Jemenu uprchl. Aden brání proti šíitům jednotky věrné prezidentovi. Koalice jim dnes svrhla zbraně.

Čínská armáda pomohla s evakuací více než dvou set lidí deseti jiných národností z Jemenu. Čínská loď je odvezla z přístavu v Adenu.

Šíité se po bombardování jejich pozic v Adenu stáhli z centra. V přístavním městě se vylodilo několik desítek zahraničních vojáků. „Nemáme vojáky v Adenu, ale otázka využití pozemních jednotek je vždy na stole,“ prohlásil velvyslanec Saúdské Arábie v USA.

Jemen – oblast vlivu Húsiů
Zdroj: ČT24/BBC / American Entrprise Institute

Chaosu v Jemenu využila tamní odnož Al-Káidy. Její členové zaútočili ve městě Mukallá na věznici a osvobodili 300 trestanců. Podle jemenské policie je mezi osvobozenými vězni i jeden z velitelů teroristické organizace. „Vůdce Al-Káidy na Arabském poloostrově Chálid Batarfí, který byl vězněn čtyři roky, je mezi 300 vězni, jimž se podařilo uprchnout z centrální věznice v Mukalle,“ oznámil policejní zdroj. 

Dalšího vývoje v Jemenu se obává OSN. Za poslední dva týdny tam zemřelo 519 lidí, mezi nimi i desítky civilistů. Asi 1700 lidí je zraněných.

Ofenziva šíitských rebelů začala loni 

V Jemenu nastala loni chaotická situace, když se šíité obývající sever a bojující mnoho let za větší autonomii vydali na jih. V září obsadili hlavní město Saná a postupovali dál. Obsadili státní instituce a prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí i vláda kvůli tomu uprchli na jih, do Adenu. Minulý týden se rozhodla Saúdská Arábie a několik jejích arabských spojenců zakročit a vyslali proti šíitům letadla. 

Saúdská Arábie tvrdí, že šíitům vojensky pomáhá jejich spojenec Írán. Bojují s nimi ale také vojenské oddíly, které zůstaly věrné Hádího předchůdci Alímu Abdalláhu Sálihovi. Podle AP uznává Sáliha za svého velitele až 70 procent důstojníků jemenské armády.

UNICEF: Kvůli konfliktu nechodí do školy milion dětí