Voda nad zlato? Nedostatek vláhy už není výsadou chudých regionů

San Jose/Peking – Vize světa 21. století hovoří nejčastěji o dvou strategických surovinách: informacích a vodě. Zatímco u prvního množství významně roste, u druhého naopak povážlivě klesá. Kvůli nedostatku vláhy přitom v poslední době zadrhává život nejen v chudých oblastech, ale i tam, kde jsou lidé zvyklí na relativně vysoký standard. V typicky poživačné Kalifornii už kvůli vysychajícím zdrojům zavedli povinné snížení spotřeby.

Seznam oblastí s ohroženými zdroji vody stále roste. Před varovným suchem už odborníci varují třeba africkou část Středozemí v čele s Marokem, Tuniskem nebo Alžírskem. Podobná situace čeká podle černých scénářů i země afrického rohu, tedy Etiopii, Somálsko nebo Eritreu. Region aktuálně čelí největšímu nedostatku vody za 60 let. Sucho má ale postihnout třeba střední Asii - voda už citelně mizí třeba z Kazachstánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu nebo Kyrgyzstánu.

Na podobný nedostatek vodních zdrojů už si začíná pomalu zvykat i nejlidnatější stát světa – Čína. Svou daň si v zemi vybírá hlavně nepromyšlené odlesňování, znečišťování a vysychání vodních toků nebo rozšiřování pouští.

Sucho
Zdroj: ČT24/ISIFA

Obdobnou situaci nyní řeší na Blízkém východě. Více než masivní industrializace jsou ale příčinou mizející vody před očima vleklé konflikty. „Těžké boje zničily v mnoha městech vodovodní potrubí. Od životně důležitého zdroje jsou tak odtrženy stovky milionů lidí. Což přináší velké riziko přenosu nemocí,“ zmiňuje Robert Mardini z Mezinárodního červeného kříže.

V nejlidnatějším brazilském městě Sao Paulu nedostatek pitné vody ohrožuje přes šest milionů lidí. S katastrofálním suchem, které přináší mimo jiné smrtelné onemocnění horečky Dengue, se potýká i dalších 25 brazilských měst. Tamní ministerstvo zdravotnictví už proto navýšilo počet tísňových center i zavodňovacích systémů.

Bude v budoucnu voda nad zlato? (zdroj: ČT24)


Voda z Kalifornie mizí už čtvrtým rokem

Vysychajících oblastí je jednoduše ve světě stále víc a extrémní podmínky si nevybírají ani podle životního standardu. V americké Kalifornii už guvernér Jerry Brown poprvé v historii nařídil, aby místní domácnosti i firmy snížily spotřebu vody o čtvrtinu. Stát vstupuje už do čtvrtého roku sucha a konec krize prý není v dohledu. Doporučující omezení zatím vydávala pouze jednotlivá města - na společné dodržování příkazu nyní budou dohlížet vodárenské společnosti.

Například v kalifornských horách pamětníci podobné sucho nepamatují. Tam, kde dříve začátkem dubna byl i metr a půl sněhu, je nyní vyschlá tráva. Voda ze zdejších hor přitom pokrývá během léta třetinu spotřeby státu. Tak málo vody jako letos prý v přirozených zdrojích nebylo od začátku pravidelného měření.

Sama Kalifornie navíc dodává na americký trh polovinu veškeré zeleniny a ovoce. Právě zemědělství může rekordní sucho postihnout nejvíce. Cena vody už stoupla natolik, že někteří farmáři vydělávají více na prodeji svých přídělů. Sucho dosáhlo ve více než polovině Kalifornie nejvyššího stupně.

Frank Gehrke měří sníh na sjezdovkách pravidelně. Aby začátkem dubna kráčel na suchu, ještě nezažil
Zdroj: ČT24/ČTK/AP