Syrská holčička se vzdává, foťák si spletla se zbraní

Damašek - Přes čtyři roky trvající občanská válka v Sýrii těžce doléhá na děti, které se každý den bojí o život. V uplynulých dnech obletěl svět působivý snímek čtyřleté ustrašené holčičky zvedající ruce nad hlavu – spletla si teleobjektiv se zbraní, a tak se vzdává. Fotografii umístila na Twitter novinářka působící v Gaze. Sdílelo ji přes 20 tisíc lidí.

  • Fotografie syrské holčičky se poprvé objevila v lednu v listu Türkiye newspaper. Autor snímku – fotoreportér Osman Sağırlı – pro něj pracuje dlouhá léta. Zaměřuje se v první řadě na válku. Fotografie se v té době hojně šířila na sociálních sítích, ovšem zatím pouze mezi Turky. Trvalo několik měsíců, než si jí všiml Západ. 

Na snímku je vidět, že má dítě velký strach, zjevně si myslí, že muž drží v ruce zbraň. Zvedá proto ruce nad hlavu, čímž dává najevo, že se vzdává. Minulý týden sdílela snímek na Twitteru Nadia Abu Šabanová, fotografka a novinářka působící v Gaze. Uživatele sociálních sítí fotografie dojala. „Pláču,“ napsal někdo na Twitter, „neuvěřitelně smutné“ či „konec lidskosti“, zněly další komentáře. Snímek byl následně publikován na populárním americkém webu Reddit, kde získal řadu dalších fanoušků. 

Emotivní komentáře na sociálních sítích:

Na internetu se ale začalo spekulovat, jestli nejde o podvrh. Šabanová potvrdila, že není autorka. Kdo dítě vyfotil, ale neuvedla. Do práce se pak dali uživatelé webu Imgur určeného pro sdílení snímků. Jeden z nich fotografii vystopoval - našel výstřižek z novin. Tvrdil ale, že dítě je ve skutečnosti kluk a že snímek byl pořízen kolem roku 2012. Pod snímkem se objevovalo jméno Sağırlıho. 

S fotoreportérem, který nyní pracuje v Tanzanii, už hovořila BBC. Sağırlı televizi potvrdil, že je autorem snímku. Dítě ve skutečnosti není kluk, nýbrž čtyřletá holčička Adi Hudea. Fotografie byla pořízena v syrském uprchlickém táboře Atmeh v prosinci loňského roku. Do tábora se dostala spolu s matkou a dvěma sourozenci. Předtím žila ve 150 kilometrů vzdáleném Hamá. Její otec tam podle listu Daily Mail zemřel během masakru v roce 2012. 

„Fotil jsem pomocí teleobjektivu, myslela si, že je to zbraň. Uvědomil jsem si, že se bojí, protože stáhla koutky a zvedla ruce. Normálně děti utíkají, zakrývají si tvář nebo se usmívají, když vidí foťák,“ zavzpomínal Sağırlı. Fotit děti v táborech považuje za velmi poučné. „Dává větší smysl pochopit utrpení lidí prostřednictvím dětí, ne dospělých,“ podoktl fotoreportér. Podle něj jsou to právě děti, které díky své nevinnosti odrážejí pocity.

  • Syrská občanská válka se táhne už od roku 2011. Syrské středisko pro politický výzkum tvrdí, že válka uvrhla do chudoby 80 procent Syřanů.
  • Zemřelo asi 220 tisíc lidí, z toho 10 tisíc dětí. Dvanáct milionů lidí, včetně 5 milionů dětí potřebuje humanitární pomoc.

Počet obyvatel Sýrie se za dobu konfliktu snížil z 20,9 milionu v roce 2010 na 17,6 milionu na konci loňského roku. Sýrie má dnes po Palestině druhý největší počet uprchlíků - do ciziny bylo nuceno odejít 3,3 milionu lidí. Téměř sedm milionů dalších ztratilo přístřeší.

Vydáno pod