Porošenkovi bude radit slovenský expremiér

Bratislava/Kyjev - Dvojnásobný slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda se stane jedním ze zahraničních poradců ukrajinské hlavy státu Petra Porošenka. „Mohu to potvrdit. Dostal jsem takovou nabídku a po jistém zvažování jsem se právě dnes rozhodl ji přijmout,“ sdělil Dzurinda serveru sme.sk. Ukrajině má pomáhat s klíčovými politickými a ekonomickými reformami.

  • Podle kyjevského serveru Cenzor tým sestavuje šéf Porošenkových poradců Michail Saakašvili, někdejší gruzínský prezident. Ten působí jako Porošenkova pravá ruka už od loňského roku.
  • Mezi oslovenými osobnostmi byli podle ukrajinských medií i bývalý švédský ministr zahraničí Carl Bildt nebo litevský expremiér Andrius Kubilius.   

„To působení podle dosavadních informací bude poměrně široké, ale s důrazem na aplikaci reforem. Jak jsme my čelili výzvě nahradit odumírající odvětví, jako například strojírenský průmysl, odvětvími novými, aby lidé měli šanci na práci, tak přesně takové těžké přechodné období čeká Ukrajinu,“ řekl Dzurinda slovenskému listu Denník N.  

Ukrajina chce patřit k Západu a potřebuje rozsáhlou modernizaci, podotkl expremiér s tím, že země musí i vyvážet, ne pouze dovážet, a tak zvýšit svou konkurenceschopnost. Podle Dzurindy je „výsostným zájmem Slovenska, aby měla v Ukrajině stabilního, klidného a předvídatelného souseda“.

Bývalý dvojnásobný slovenský premiér Dzurinda stál v čele vlády v letech 1998 až 2006, kdy Slovensko uskutečnilo bolestivé reformy, které ale podle ekonomů přilákaly do země zahraniční investory.

Vládě v Kyjevě radí i slovenský exministr financí

Poradcem ukrajinské vlády se už dříve stal bývalý ministr financí v Dzurindově vládě Ivan Mikloš. Dzurinda i Mikloš jsou v současnosti poslanci slovenského parlamentu, oba loni vystoupili z mateřské Slovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany, která byla v minulosti nejsilnější stranou slovenské pravice.  

Slovenský politik Ivan Mikloš
Zdroj: ČT24/ČTK

Na nabídku stát se členem týmu poradců ukrajinského prezidenta prý kývl také Kubilius. „Saakašvili mi zavolal a vyjmenoval známé evropské politiky, kteří se mohou stát členy skupiny poradců. S účastí jsem souhlasil,“ řekl litevský expremiér baltské agentuře Delfi.  

Úkol poradců bude podle Kubiliuse dvojí: budou dávat ukrajinské vládě rady, jak postupovat s hospodářskou a správní reformou, a zároveň budou program prozápadní ukrajinské vlády propagovat v Evropě. Kdy se tým poradců ujme svých funkcí, není podle litevského expremiéra zatím jasné.  

  • Podle Cenzoru nabídku zvažuje například i šéf zahraničního výboru Evropského parlamentu Elmar Brok nebo švédský ekonom Anders Aslund, který byl už poradcem někdejšího ukrajinského prezidenta Leonida Kučmy.
Vydáno pod