Jihokorejského radikála obžalovali za útok na velvyslance USA

Soul - Jihokorejští státní zástupci obžalovali muže, který na začátku března vážně poranil nožem amerického velvyslance v Soulu. Pětapadesátiletý útočník Kim Ki-čong, známý jihokorejský radikální nacionalista, byl obžalován z pokusu o vraždu a napadení. Agentura AP to uvedla s odvoláním na nejmenovaného pracovníka prokuratury.

Podle jihokorejského práva musí proces začít do 14 dní. Nejspíš k tomu tak dojde příští týden. Zástupce prokuratury nechtěl komentovat, jaký případný trest útočníkovi hrozí. Státní zástupci nyní rovněž vyšetřují, zda Kim neporušil i zákon zakazující jakoukoli chválu či podporu Severní Koreje.

Je tak možné, že bude během procesu ještě dodatečně obžalován i z tohoto trestného činu. Radikál zaútočil na velvyslance Marka Lipperta 5. března ráno. Nožem mu způsobil řeznou ránu na tváři, která si vyžádala 80 stehů, a poranil ho rovněž na ruce. Ambasador musel být pět dní hospitalizován v soulské nemocnici. 

Podle policie si Kim vybral Lipperta jako terč, aby vyjádřil svou nespokojenost s probíhajícím společným vojenským cvičením americké a jihokorejské armády. Po útoku údajně vykřikoval, že žádá sjednocení s komunistickou Severní Koreou. 

Obě země se rozdělily po skončení druhé světové války. Z hlediska mezinárodního práva nadále zůstávají ve válečném stavu, protože vzájemný konflikt z let 1950 až 1953 skončil pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové dohody. Vztahy mezi oběma státy jsou tak neustále napjaté. Soul požaduje, aby Pchjongjang ukončil svůj jaderný zbrojní program, rozhovory o této otázce však dlouhodobě nemají žádné výsledky.