Hlášení z Kyjeva: Povstalci v Donbasu opět pálí z těžkých zbraní

Kyjev - Separatisté na východě Ukrajiny za posledních 24 hodin prudce zvýšili svou bojovou aktivitu a zaútočili na armádní pozice z těžkých zbraní. Uvedl to ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk. Ukrajinské velení podle něj zaznamenalo palbu z děl, houfnic a minometů nejméně na třech místech donbaské fronty.

Zvýšená bojová aktivita povstalců má být patrná v okolí Luhansku a Mariupolu, největší útoky podnikli podle Tymčuka vzbouřenci u obce Avdijivka jen několik kilometrů severně od Doněcku. Skupina tanků tam ostřelovala ukrajinské pozice, po útoku pak následovala palba z děl ráže 122 milimetrů. Tyto zbraně podle minských mírových dohod měly být staženy z fronty.

Porušování příměří Kyjev zaznamenal i u obce Opytne, která leží v Doněcké oblasti jižně od Artemivsku. V tomto prostoru údajně separatisté nasadili minomety. Severně od Luhansku u obce Stanycja Luhanska přepadl diverzní oddíl povstalců automobilovou kolonu ukrajinské armády. O případných obětech se zprávy z Donbasu nezmiňují.

Velení ukrajinské protipovstalecké operace dnes vydalo prohlášení, v němž bojové akce povstalců označilo za „chaotické provokace“. Porušování příměří, z něhož se obviňují obě znepřátelené strany, mělo být jedním z témat dnešní videokonference takzvané kontaktní skupiny, která v únoru v běloruském Minsku dojednala podmínky příměří. Zmocněnec povstalců Denis Pušilin uvedl, že proběhlo konstruktivně, podle všeho však bez konkrétního výsledku.

Za překážku dalšího pokroku Pušilin označil rozhodnutí ukrajinského parlamentu z poloviny března, které údajně zablokovalo postup k plnění minských mírových dohod. Poslanci tehdy schválili seznam východoukrajinských okresů, na které se bude vztahovat decentralizovaný správní režim, jeho zavedení ale podmínili vypsáním nových komunálních voleb pod dohledem Kyjeva. S tím separatisté nesouhlasí. „Bez zrušení tohoto zákona nebude mírový proces v Donbasu pokračovat,“ řekl novinářům Pušilin.

Dohody z Minsku předpokládají, že obě znesvářené strany stáhnou těžké zbraně z fronty tak, aby na linii dotyku vznikla široká bezpečná zóna. Pro dělostřelectvo kalibru 100 milimetrů je udána minimální vzdálenost 50 kilometrů, pro raketometné systémy 100 kilometrů a pro taktické raketové komplexy typu Točka 140 kilometrů.