Dohoda o íránském jádru v nedohlednu. Diplomaty čeká perný večer

Klíčové jednání o íránském jaderném programu, které mělo Teheránu zablokovat cestu k získání atomové bomby, vyznívá do ztracena. Velmocím se na jednání ve švýcarském Lausanne dosud nepodařilo dosáhnout dohody, ačkoliv jasno mělo být do půnoci. Podle britského listu The Times jednání blokuje ajatolláh Chameneí kvůli protiíránským sankcím. Ministři zahraničí Ruska, Francie i Číny navíc už jednání opustili. Šéf německé diplomacie ale šanci nevzdává a připouští, že ještě dnes večer může zaznít nový návrh.

S Íránem vyjednává šest zemí - USA, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo. Smyslem rozhovorů je přimět Írán k ústupkům, které oddálí jeho možnost získat atomovou bombu. Výměnou pak mají být rušeny protiíránské sankce.

Rámcová dohoda, která měla být uzavřena do úterní půlnoci, chtěla ukončit dvanáctiletý svár. Za ním stálo podezření, že Teherán civilním programem maskuje program vojenský, což Írán od začátku popíral. Teď se mají Íránci zavázat k omezení některých technologií na určitou dobu.

Rozhovory se oproti původnímu závazku dosáhnout do 31. března rámcovou dohodu protáhly přes půlnoc. Následně se objevily v médiích informace, že mocnosti na Teherán tlačily, aby rozhodnutí padlo do svítání. Další diplomatické zdroje ale takové ultimátum popřely. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest nicméně v úterý večer uvedl, že pokud se nepodaří dosáhnout dohody, Spojené státy nebudou čekat do 30. června a jeho diplomaté jednání opustí. Do konce června mají být vypracovány podrobnosti rámcové dohody. 

Navzdory slibným náznakům se jednání o Íránu protahuje (zdroj: ČT24)

Západ dementoval ruský optimismus

Šéf ruské diplomacie Lavrov nad ránem prohlásil, že se shodu najít podařilo. „S dostatečnou důvěrou lze říci, že ministři (zahraničí) dosáhli obecné shody ve všech klíčových aspektech konečného urovnání tohoto problému,“ řekl s tím, že práce na návrhu písemné dohody začnou v příštích hodinách a že možné ujednání zahrnuje kontrolu íránského programu Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) či kroky k uvolnění sankcí.

Západní diplomaté ale ruská slova dementovali. „Bude-li dobrá vůle na všech stranách, je dohoda možná,“ sdělil německý zástupce s tím, že zatím nebylo dosaženo ničeho. Lavrov následně z Lausanne odjel, stejně se zachoval i čínský ministr zahraničí Wang I. Jednání ve Švýcarsku opustil také jejich francouzský kolega Laurent Fabius. Řekl, že se do Švýcarska vrátí, bude-li to užitečné. Rozhovory podle něj sice pokročily, ale že tento pokrok není dostatečný pro uzavření dohody v krátké době.

Jeho britský kolega Philip Hammond řekl, že „existuje široká dohoda, ale že je třeba dopracovat klíčové otázky“. „Některé z nich jsou velmi detailní a technické, takže zbývá ještě mnoho udělat a my v jednání pokračujeme,“ řekl Hammond. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf nicméně věří, že práce na vypracování návrhu textu dohody začne ještě dnes.

Švýcarské Lausanne hostí jednání o íránském jaderném programu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Brendan Smialowski

„Prohlášení pro tisk jsou otázkou rozdílné interpretace,“ doplňuje z Lausanne korespondent ČT Petr Zavadil. „Iránská a ruská delegace se zjevně rozhodly dávat najevo optimismus, americká naopak to, že nebude zastírat, že přetrvávají nějaké problémy. Podle některých zdrojů by společné prohlášení nemělo obsahovat nejspornější body, na které se při jednání naráželo, a to by nahrávalo optimistické verzi Rusů a Íránců, že se něco podepíše - i když to sporné body obsahovat nebude.“

The Times: Ve stínu se skrývá Chameneí

Hlavní svár se vede o protiíránské sankce, které uvalila OSN v roce 2006. Teherán si přeje, aby v červnu, kdy má jít k podpisu definitivní dohoda, byly naráz všechny sankce zrušeny. Západ je chce rušit postupně. Pře se potom týká i dohledu nad jadernými zařízeními; pro Západ je nemyslitelné, aby byl dohled kratší než patnáct let, Íránci žádají maximálně deset let.

Podle The Times je za krachem duchovní vůdce Ali Chameneí, který zamítl požadavek, aby Írán ustoupil v klíčových bodech. Íránští vyjednávači prý v úterý Chameního informovali, že představitelé Západu nejsou ochotni přijmout jeho podmínku, aby byly sankce zrušeny okamžitě, a tak Chameneí ustoupit odmítl.

„Vyjednávači do Teheránu předali návrh dohody založené na dohodnutém harmonogramu rušení sankcí. Nejvyšší vůdce to zásadně odmítl a řekl, že přijatelné je jedině okamžité zrušení všech sankcí,“ sdělil zdroj britského listu. Chameneí prý počítá s tím, že americký prezident Barack Obama, jemuž jde o uzavření dohody před ukončením jeho druhého mandátu, ustoupí jako první. O odblokování vzniklé situace se nyní na společném jednání snaží ministři zahraničí USA a Íránu Kery a Zárif. 

Zavadil z Lausanne: Spor se vede o sankce a dohled nad jádrem (zdroj: ČT24)