Bagdád oznámil vítězství nad islamisty v Tikrítu

Tikrít - Irácká armáda se dostala do centra Tikrítu ovládaného Islámským státem (IS). Podle premiéra brzy ovládne celé město. Pod kontrolou vojáků je údajně provinční rada i čtvrti na jihu a západě města. Boj o Tikrít probíhá už měsíc.

Tisícům vojáků pomáhala v posledních dnech v boji proti IS také letadla zahraniční koalice vedené Spojenými státy. Včera bombardovala palácový komplex v Tikrítu, které je rodným městem Saddáma Husajna.

Šéf iráckého kabinetu nyní oznámil: armáda dobyla centrum Tikrítu. Podle Hajdara Abádího bylo město osvobozeno. Podle mluvčího ministerstva vnitra už Iráčané kontrolují všechny vládní budovy na jihovýchodě Tikrítu. Armáda tvrdí, že aktuálně ovládá tři čtvrtiny města.

V rukou armády je nyní sídlo guvernéra či tikrítská nemocnice. Jeden člen rady provincie Saláhaddín, jejímž je Tikrít střediskem, ale uvedl, že v rukou vládních jednotek je zatím jen 40 procent města. Guvernér provincie Ammar Hikmat oznámil, že provládní síly se už probojovaly k prezidentskému komplexu. „Myslím si, že celé město bude dobyto do 24 hodin,“ konstatoval guvernér.

Bojovníci IS město zaminovali. Podle agentury Reuters je mnoho domů silně poškozeno palbou. Na dlažbě bylo vidět mrtvé bojovníky IS. Policisté mají obavy, že na tělech mohou být umístěny nálože.   

  • IS obsadil Tikrít loni v létě, kdy začal postupovat z Mosulu na jih. Dobytí města se považuje za otevření cesty pro bitvu o dvoumilionový Mosul. Do boje o Tikrít se zapojily také šíitské milice, které prý utrpěly velké ztráty. 
Armáda má znovu ve svých rukou Tikrít (zdroj: ČT24)

Americký generál Lloyd Austin, velitel Centrálního velení USA (Centcom), které dohlíží nad jednotkami USA na Blízkém východě, prohlásil, že šíitské milice se již operací dále nezúčastní. Jejich stažení prý bylo podmínkou pro to, aby se k leteckým úderům připojily Spojené státy.  

Letecká podpora obléhání Tikrítu představuje dosud nejtěsnější bojovou spolupráci zahraničních armád s Bagdádem v tažení proti IS. Nálety na pozice IS koalice podniká jinde v Iráku už od loňského srpna. Kromě USA k ní patří Austrálie, Belgie, Kanada, Francie a Británie.

Vydáno pod