Bouře Niklas v Německu ochromila dopravu a vyžádala si 4 mrtvé

Berlín – Vichřice provázená deštěm a sněžením si v Německu vyžádala nejméně tři oběti, v Rakousku jednu. Na mnoha místech Německa ochromila také železniční dopravu. Nejhorší byla situace v Severním Porýní-Vestfálsku a v Bavorsku, kde bylo zrušeno mnoho spojů. Evakuováno muselo být mnichovské hlavní nádraží kvůli poškozeným střešním oknům. Komplikace vítr působil také v Nizozemsku, v Belgii a v Rakousku. Podle německých meteorologů jde o nejsilnější kalamitu za poslední roky, píše deník Die Welt.

V Německu si orkán podle agentury DPA vyžádal nejméně tři lidské životy. V Sasku-Anhaltsku se podle serveru Focus Online zřítil na muže blok betonové zdi, kterou se snažil zajistit proti pádu. U obce Montabaur v Porýní-Falci usmrtil vyvrácený strom dva lidi, když spadl na vůz silniční služby. V rakouském Mauthausenu dnes podle agentury APA zemřel 63letý muž, když chtěl zajistit zastřešení terasy. Důchodce se zřítil ze žebříku, spadl na dlažbu a utrpěl smrtelná zranění na hlavě.

V Severním Porýní-Vestfálsku bouře poškodila elektrické vedení na tratích. Dopravce od 11:00 SELČ až do půlnoci zrušil všechny spoje na krátkou vzdálenost. Dálkové vlaky nabírají velká zpoždění. Špatná situace je také na železničních tratích v Bavorsku. Hlavní hala mnichovského hlavního nádraží byla evakuována. Podle policie hrozilo zřícení střešních oken poškozených bouří. V Bavorsku Deutsche Bahn zcela zrušila dálkové spoje a kromě toho byl výrazně omezen provoz na regionálních tratích. S výpadky vlaků a zpožděními musí po zbytek dne počítat i cestující v Dolním Sasku, v Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Bádensku-Württembersku.

Počasí zavinilo také několik nehod na německých dálnicích. K nejvážnější došlo nedaleko Rostocku, kde se v krupobití srazilo 11 osobních vozů, dva lidé byli zraněni. Vítr také převrátil několik kamionů, které na více místech krátkodobě zablokovaly dopravu.

Bouře zvedla hladinu Labe u Hamburku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Hasiči se kvůli poruchám elektrického vedení potýkali také s několika drobnými požáry. Během noci zasahovali u 35 případů. Policie varuje také chodce a motoristy před nebezpečím, které představují polámané větve a vyvrácené stromy. Ty zablokovaly mnoho silnic a zejména v Severním Porýní-Vestfálsku je policie a hasiči nestíhají odklízet. Zatím ale nejsou informace o tom, že by byl kvůli vichřici někdo zraněn. 

Němečtí meteorologové varují, že bouřlivé počasí potrvá po celý zbytek dne. S vichřicí a bouří se Německo potýkalo už v pondělí, kdy byli tři lidé zraněni vyvrácenými stromy. Příčinou bouře je výrazný proud vzduchu směřující na sever Německa od Atlantiku přes Skandinávii.

Odklízení následků bouře Niklas
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Problémy i v Polsku a na Slovensku

Nepříjemné počasí dnes překvapilo řidiče také v Polsku a na Slovensku, kde na silnicích i dálnicích leží souvislá vrstva sněhu a silný vítr ohrožuje plynulost dopravy. Největší problémy jsou hlášeny z jihozápadního Polska, doprava vázne i na západě a severu Slovenska. V Polsku prudké poryvy větru napáchaly škody zejména ve Vratislavi a okolí. Ve městě se po poledni pod náporem větru zřítila pět metrů vysoká zeď nově budovaného hotelu, která dopadla na budovu místní pošty. Hrozivě vyhlížející incident si nevyžádal žádná zranění, hmotné škody jsou ale značné. 

Dopravu počasí narušilo i na Slovensku. V okolí Trenčína dopravní policie kvůli větru a souvislé vrstvě sněhu snížila maximální rychlost na dálnici na 100 kilometrů za hodinu. Některé horské průsmyky jsou pro dopravu uzavřené, sníh komplikuje podle listu Sme dopravu i na přechodu do České republiky na silnici číslo 49 západně od Púchova. Značná omezení platí pro nákladní dopravu, zejména mezi Žiarem nad Hronom a Handlovou a v okolí Banské Bystrice. Slovenští meteorologové varují, že počasí bude komplikovat dopravu i ve středu, zejména na severu a východě země.

Vydáno pod