USA a Kuvajt pošlou Sýrii miliardu dolarů na humanitární pomoc

Kuvajt – V Kuvajtu byla zahájena konference dárcovských zemí pro Sýrii. Hostitelská země přislíbila zaslat na humanitární pomoc půl miliardy dolarů (cca 13 miliard korun), stejnou částku slíbily také Spojené státy. OSN na pomoc Sýrii žádá 8 miliard dolarů, podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna žijí v bídě čtyři pětiny Syřanů, polovina obyvatelstva je na útěku. Více než čtyři roky trvající válka připravila o život přes 200 000 lidí.

Kuvajtský emír šajch Sabah Ahmad Džábir Sabah jednání zahájil půlmiliardovým příslibem své země. Syrský konflikt podle něj vyvolal „největší humanitární krizi moderních dějin“. Na kuvajtskou pomoc přispěje vláda i soukromí dárci. Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová oznámila, že USA Sýrii poskytnou 507 milionů dolarů. Saúdská Arábie přispěje 60 miliony, Německo již před konferencí rozhodlo o pomoci v hodnotě 227 milionů dolarů.

Účastníci dárcovské konference pro Sýrii v Kuvajtu
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun hovořil o situaci v Sýrii jako o největší humanitární krizi současnosti. „Čtyři z pěti Syřanů žijí v chudobě, bídě a nedostatku. Země ztratila čtyři desetiletí lidského rozvoje,“ řekl. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí oznámil, že syrská krize vyvolala největší přesuny lidí na světě. V situaci, v níž potřebují naléhavou pomoc, se ocitlo přes 12 milionů Syřanů, polovina z nich jsou děti.

Nároky OSN na pomoc Syřanům každoročně stoupají a dárcovské země je nedokážou plně pokrýt. V roce 2013 OSN žádala 4,4 miliardy dolarů, dárci přislíbili 1,5 miliardy. Vloni se rozhodli poskytnout 2,4 miliardy dolarů z požadovaných 6,5 miliard a pro letošek OSN žádá více než osm miliard, z nichž 3 miliardy chce užít pro pomoc Syřanům ve vlasti, 5 miliard pro uprchlíky v pěti sousedních zemích.

Vydáno pod