Útočníci převlečení za ženy chtěli prorazit brány NSA

Fort Meade (USA) - Dva muži se pokusili autem prorazit hlavní bránu ústředí Národní bezpečnostní agentury (NSA) ve Fort Meade. Ochranka jednoho z útočníků zabila, druhý je těžce zraněný. K incidentu došlo daleko od hlavní budovy. Informovala o tom televizní stanice CNN. Podle FBI se o terorismus pravděpodobně nejedná.

Muži se pokusili projet chráněnou branou areálu. Podle fotografií šířících se na internetu se srazili na křižovatce s dalším vozidlem. Ze záběrů je patrné, že vedle jednoho auta leží tělo mrtvého zakryté látkou. Podle serveru thehill.com se v SUV útočníků našla zbraň a drogy. Muži prý byli převlečení za ženy. Jejich totožnost ani motiv zatím nejsou známy.

Podle prohlášení NSA byl zraněn i jeden člen ochranky. Stav hospitalizovaných zraněných zdroje neupřesnily.

Jde už o druhý březnový incident, který se týká NSA. Začátkem měsíce byl zatčen bývalý důstojník Hong Young, jehož obvinili z řady střeleb v Marylandu. Jedna z nich proběhla i v budově poblíž úřadu NSA. Motiv zatím není známý, podle policie ale dotyčný nemá vazby na teroristy. Celkem při pěti incidentech nikdo nezemřel. 

Incident u NSA
Zdroj: ČT24/Twitter/WJLA

Ve Fort Meade sídlí 95 jednotek ze všech odvětví ozbrojených sil. Podle armády zde působí 11 tisíc vojáků a 29 tisíc civilistů.

NSA a ministerstvo spravedlnosti v současné době čelí žalobě kvůli programu masivního sledování komunikace. Žalobu jménem řady organizací včetně Wikimedia Foundation, provozovatele Wikipedie, podal Americký svaz občanských svobod (ACLU). Program sledování podle dokumentů předložených soudu porušuje americkou ústavu.

Rozsah sledovacích aktivit a odposlechů vynesl před dvěma lety na veřejnost někdejší spolupracovník NSA Edward Snowden, který se nyní v Rusku skrývá před americkou justicí. V USA byl kvůli úniku tajných dokumentů obviněn a hrozí mu tam až 30 let vězení. 

Vydáno pod