Konečné výsledky: Souboj pravice vyhrál s přehledem Sarkozy

Paříž - Francouzské regionální volby jasně ovládla opoziční pravicová koalice vedená Svazem pro lidové hnutí (UMP) exprezidenta Nicolase Sarkozyho, která získala dvě třetiny ze stovky departementů a porazila vládnoucí socialisty. Vyplývá to z konečných výsledků, které dnes zveřejnila francouzská média. Protipřistěhovalecká Národní fronta (FN) si sice ve volbách výrazně polepšila, žádný z departementů, na něž se stát dělí, ale neovládla.

Sarkozyho pravice získala 66 regionů, což je o 25 více než dosud. Zisk si UMP připsal na úkor levice, která bude místo dosavadních 61 departementů ovládat 34. Symbolem porážky socialistů se stal triumf pravice v departementu Corréze na jihozápadě země, který je domovským regionem současného prezidenta Francoise Hollanda a baštou levice. Sarkozy již v neděli po zveřejnění prvních odhadů prohlásil, že voliči odmítli politiku současné vlády a volají po změně. Podle politologů Francouzi v regionálních volbách tradičně trestají stranu vládnoucí na celostátní úrovni za politiku, s níž nejsou spokojeni.

Země se potýká s nepříznivou ekonomickou situací a vysokou nezaměstnaností, kterou socialisté navzdory Hollandovým předvolebním slibům zatím nedokázali vyřešit. Hlasování však současně ukázalo sílu jednotlivých politiků a formací před krajskými volbami koncem letošního roku. V nich se budou vybírat rady téměř tří desítek francouzských krajů, které se jako nejvyšší samosprávné celky země skládají právě z departementů.

Volby jsou podle pozorovatelů špatnou zprávou pro socialisty i ve výhledu k prezidentským a parlamentním volbám, které proběhnou na jaře 2017. „Situace pana Hollanda je podle mě zoufalá. Nevidím možnost, jak by mohl uspět ve volbách 2017,“ řekl televizní stanici DW analytik Etienne Schweisguth z Centra evropských studií.

Za hlavního favorita prezidentských voleb je považován právě někdejší šéf Elysejského paláce Sarkozy, který sice kandidaturu dosud oficiálně neoznámil, podle francouzských médií ovšem právě nedělní výsledky výrazně posílily jeho pozici. Krajně pravicová protievropská FN získala v místních zastupitelstvech 62 křesel z celkového počtu více než 4100, avšak nepodařilo se jí docílit většiny v žádné z rad, ačkoli jí průzkumy dávaly šanci na ovládnutí dvou.

Její vůdkyně a očekávaná prezidentská kandidátka Marine Le Penová bez ohledu na to považuje zisk za úspěch. „Určitě jsem spokojená. Počet našich radních jsme zvýšili o 62,“ řekla v dnešním rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL v narážce na dosavadní počet křesel. Volební účast dosáhla 50 procent, což je o pět procent méně než při minulých regionálních volbách před čtyřmi roky.

Marine Le Penová
Zdroj: Michel Spingler/ČTK/AP