Olmerta dostihla další korupční aféra

Jeruzalém - Soud v Jeruzalémě shledal vinným bývalého premiéra Ehuda Olmerta za přijetí úplatků od amerického podnikatele Morrise Talanského. Případ se vztahuje k období, kdy byl Olmert jeruzalémským starostou a členem vlády. V jiném korupčním procesu byl Olmert loni odsouzen k šestiletému vězení. Výše trestu v kauze Talansky by měla být oznámena 5. května.

V roce 2012 byl Olmert v této kauze viny zproštěn, ale v dnešním opakovaném řízení soudci dospěli k jinému závěru. Vycházeli ze svědectví šéfky Olmertova úřadu Šuly Zakenové, která byla rovněž obžalovaná a výměnou za nižší trest se rozhodla vypovídat. Olmert se stal premiérem v roce 2006, jeruzalémským starostou byl v letech 1993 až 2003, mezi lety 2003 a 2006 byl ministrem průmyslu a obchodu. 

Kvůli obviněním z korupce ohlásil v roce 2008 rezignaci a z úřadu premiéra odešel roku 2009. Čelil dvěma velkým korupčním kauzám. V té, v níž se jednalo o přijetí peněz od Talanského, byl roku 2012 zproštěn viny a začalo se hovořit o možném Olmertově návratu do politiky. Loni však dostal šestiletý trest za korupci spojenou s výstavbou jeruzalémské luxusní rezidence. Kauza se v Izraeli nazývá Holyland a souzeno v ní bylo 13 lidí. 

Rezidenční komplex Holyland v Jeruzalémě
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP

Holyland se považuje za největší úplatkářskou kauzu v historii Izraele a řeší se od roku 2010. Olmert v ní byl usvědčen z toho, že přijal prostřednictvím bratra Jossiho půl milionu šekelů (skoro tři miliony korun) a přes Zakenovou 600 tisíc šekelů. Činy se vážou k době, kdy stál v čele jeruzalémské radnice. Ačkoli měl výkon trestu nastoupit už loni, nejvyšší soud v září rozhodl o odkladu, dokud neskončí odvolací řízení. 

Loni nařídil soud opakovat proces v případě úplatků od Talanského, který údajně v obálkách Olmertovi za 15 let předal 150 tisíc dolarů (skoro čtyři miliony korun). Když soudci v roce 2012 Omerta viny zprostili, tvrdili, že nebylo prokázáno, že tyto úplatky Olmert použil ve své politické kariéře. Olmert původně popíral, že nějaké peníze od Talanského bral, později výpověď změnil, ale trval na tom, že finance byly využity na dovolené účely.

Olmert o Talanském hovořil jako o svém drahém příteli. Založili spolu nadaci nového Jeruzaléma a Talansky se údajně významně podílel na Olmertově kampani před volbami starosty Jeruzaléma v roce 1998.

Ehud Olmert
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod