Americké nálety podle Asada neúčinkují, IS dále roste

Damašek – Letecké údery proti tzv. Islámskému státu podle syrského prezidenta Bašára Asada nefungují. V rozhovoru pro americkou televizi CBS upozornil, že navzdory náletům IS nadále rozšiřuje své území v Sýrii a neustává ani přísun nových bojovníků. Současně obvinil Saúdskou Arábii a Turecko ze zodpovědnosti za vznik a růst hnutí Islámský stát.

Vznik radikální organizace Islámský stát umožnil podle Bašára Asada saúdskoarabský režim. V rozhovoru pro CBS ho označil za „středověký systém založený na temné vahhábistické ideologii“. Jejímu vzestupu potom pomáhá Turecko, míní Asad. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je podle něj „fanatický muslimský bratr“, který podporuje imigraci teroristů do Sýrie.

Nálety koalice vedené Spojenými státy potom nebrání dalšímu rozmachu IS, upozornil syrský prezident. Účinkují pouze lokálně. „Chcete-li je ale posuzovat z hlediska IS, pak IS od začátku útoků naopak své území rozšířil,“ řekl Bašár Asad. Navíc podle něj nerušeně pokračuje nábor nových bojovníků, odhadl, že je IS schopen v Sýrii každý měsíc získat tisíc nových mužů. „Šíří se do Iráku, do Libye a hlásí se k nim organizace, které patří k Al-Káidě, taková je situace,“ řekl.

Boje v Sýrii probíhají pátý rok. Bašár Asad znovu důrazně odmítl, že by jeho armáda používala chemické zbraně. Odstoupit z prezidentské funkce ale odmítá, ačkoli opozice tím podmiňuje mírová jednání. Na otázku CBS, za jakých okolností se vzdá moci, Asad odpověděl: „Až nebudu mít podporu veřejnosti, až nebudu moci hájit zájmy Sýrie.“ Současně však uvedl, že podporu veřejnosti nezjišťuje. „Cítím ji, tuším ji.“ Boje v Sýrii podle něj nejsou "tradiční válkou, v níž jde o zabírání území, ale konfliktem, v němž jde o získání srdcí Syřanů.