Arabské nálety na Jemen pokračují, pozemní operace ale nepřijde

Saná – Pátý den pokračují nálety zemí koalice vedené Saúdskou Arábií na Jemen. Pondělní útoky cílily podle agentury Reuters především na diplomatickou čtvrť hlavního města Saná. Letadla se ale zaměřila také na sever země; při zásahu tamního uprchlického tábora zemřelo 45 lidí a 65 dalších bylo zraněno. Pondělním náletům předcházela pauza, během které zemi opustilo asi pět stovek Pákistánců.

Koalice vedená Saúdskou Arábií pokračuje v náletech na Jemen (zdroj: ČT24)

Koalice, kterou arabské státy pod vedením Saúdské Arábie vytvořily k boji proti jemenským šíitským povstalcům, tvrdí, že zničila většinu odpalovacích zařízení pro rakety Scud, které se zčásti dostaly do rukou rebelů. K větší pozemní operaci se ale koalice nechystá. „V tuto chvíli je pouze přes severní hranice ostřelujeme. Používáme vrtulníky Apache k útokům tam, kde se shromáždila větší síla milicí. Momentálně neplánujeme žádnou větší pozemní operaci,“ uvedl mluvčí koalice Ahmed Asseri.

Nálety na dvě hodiny ustaly, aby mohlo z Jemenu odejít asi 500 Pákistánců. Ti v Jemenu po zahájení náletů uvázli. „Byl jsem tam uvězněn na čtyři nebo pět dní,“ podotkl Mohamed Idrees, jeden z Pákistánců, kterým se podařilo Jemen opustit. Přerušení bojů dojednal Islámábád, který je regionálním spojencem Saúdské Arábie.

Většina zemí z Jemenu už v minulých měsících stáhla své diplomaty, nyní začaly své lidi evakuovat i firmy. Z Čechů se podle českého ministerstva zahraničí v Jemenu nacházejí maximálně jednotlivci. Česká diplomacie už v závěru minulého týdne varovala české občany před cestami do země. Ty, kdo tam jsou, vyzvala, aby rychle odjeli. Varování se týká i saúdskoarabských oblastí přiléhajících k Jemenu.

Z Jemenu jsou evakuovány stovky lidí
Zdroj: Hani Ali/ČTK/ZUMA

Koalice, ke které vedle Saúdské Arábie patří Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn, Katar a také Jordánsko, Súdán a Maroko reaguje nálety na události posledních měsíců, kdy se vlády v Jemenu chopili šíitští Huthiové. Prezident Hádí musel uprchnout do Rijádu. Ze současné situace obvinil Írán, který prý povstalcům dodává zbraně. To ale Teherán popírá.