Papuu-N. Guineu zasáhla malá tsunami

Port Moresby – Pobřeží Papuy-Nové Guineje zasáhla malá vlna tsunami. Vyvolalo ji podmořské zemětřesení severovýchodně od ostrova. Úřady původně varovaly až před třímetrovou vlnou, nakonec však přišla pouze půlmetrová. Nejsou žádné zprávy o zraněných ani o škodách. Papuánské zemětřesení ale dnes v Tichém oceánu nebylo jediné. Další zasáhlo oblast nedaleko Samoy.

Země se otřásla v Šalamounově moři, epicentrum bylo 33 kilometrů pod povrchem, síla 7,7 stupně Richtera. Americká geologická služba varovala před přílivovou vlnou obyvatele pobřeží ostrovů, které patří k Papui-Nové Guineji, a také Šalamounových ostrovů – zhruba v tisícikilometrovém okruhu. „Osoby v ohrožených pobřežních oblastech by měly vyčkat na informace a poslouchat instrukce státních a místních úřadů,“ vyzvali geologové.

Tichomořské středisko varování před tsunami (PTWC) krátce po zemětřesení uvedlo, že části Papuy-Nové Guineje by mohla zasáhnout vlna tsunami vysoká jeden až tři metry. Nakonec však oblast u přístavního města Rabaulu, které bylo epicentru nejblíže, zasáhla pouze půlmetrová vlna.

Další dva otřesy o síle 6,3 a 6,8 stupně proběhly pod Tichým oceánem poblíž Samoy. Následky otřesů ve desetikilometrové hloubce zatím nejsou zřejmé.