Jednotně proti teroru: Arabské státy budou mít společnou jednotku

Šarm aš-Šajch (Egypt) – Arabské státy budou mít společnou vojenskou sílu, která bude sloužit k obraně a k zásahům proti teroristům. Dohodla se na tom Liga arabských států (LAS) na víkendovém summitu v egyptském Šarm aš-Šajchu. Představitelé LAS se také shodli na tom, že nynější vojenský zásah muslimské koalice pod saúdskoarabským vedením v Jemenu bude pokračovat, dokud se šíitští povstalci nestáhnou nebo nevzdají.

Podle egyptských vojenských bezpečnostních zdrojů by navrhovaná jednotka mohla čítat až 40 tisíc vojáků. Vůdčí roli by mohla mít Saúdská Arábie, přičemž velitelství společných sil by se nacházelo v Káhiře, případně v Rijádu.

Myšlenku vytvořit společnou vojenskou sílu prosazuje především Egypt. Prezident Abdal Fattáh Sísí v sobotu na summitu varoval před bezprecedentním ohrožením stability a identity arabských zemí, kterému podle něj státy čelí. Reagovat na bezpečnostní hrozby, mimo jiné i terorismus, by měla právě společná vojenská jednotka.

Vytvoření společné armádní síly nebude ale rychlou záležitostí. Jen vypracování jejího složení a vyřešení logistických problémů potrvá odhadem několik měsíců. Závěrečné komuniké uvádí, že LAS vyzvala ke „koordinaci úsilí a kroků směřujících k ustavení společných arabských jednotek“, které budou schopné zasáhnout v konfliktních zemích, jakou je například Jemen. LAS již nyní má společnou obrannou radu, která řeší otázky kolektivní obrany členských států. V minulosti se již uskutečnilo několik pokusů o zformování společné arabské armády, ty ale kvůli odlišným zájmům a názorům arabského světa zkrachovaly.

Saúdská Arábie již nyní stojí v čele koalice muslimských států, které tento týden zahájily letecké údery proti šíitským povstalcům v Jemenu. Ti ohrožují režim jemenského prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, který se před postupem rebelům uchýlil nejdříve do jihojemenského Adenu a poté do Saúdské Arábie.

Horizont ČT24 k ofenzivě proti jemenským rebelům (zdroj: ČT24)

Nálety v Jemenu se soustředí na likvidaci raket Scud

Vojenská koalice muslimských zemí zničila při náletech v Jemenu většinu odpalovacích zařízeních pro rakety Scud. Těch podle odhadů měla jemenská armáda asi 300, část z nich se dostala do rukou povstalců. Podle Reuters bylo zatím zničeno 21 raket, oficiálně však žádné počty zveřejněny nebyly.

Terčem dnešních náletů, které vstoupily do čtvrtého dne, bylo mimo jiné velitelství republikánské gardy, která se spojila s šíitskými povstalci. Při nočním bombardování zahynulo v provinciích Saná, Saada a Hudajdá 35 lidí, uvedlo jemenské ministerstvo zdravotnictví, které kontrolují povstalci.

Z Jemenu dosud bylo evakuováno několik stovek diplomatů. V sobotu saúdskoarabské námořnictvo ohlásilo, že jeho lodě dopravily z Adenu do bezpečí asi 90 diplomatů. Více než 200 zaměstnanců OSN, pracovníků velvyslanectví a zaměstnanců zahraničních společností pak v sobotu odletělo ze Saná. Dnes v Adenu zakotvila čínská válečná loď, kterou Peking vyslal pro své občany.

Bombardování Jemenu
Zdroj: ČT24

V sobotu Saúdská Arábie ohlásila, že zcela ovládla jemenský vzdušný prostor. Povstalci však později prohlásili, že sestřelili súdánské bojové letadlo a zajali pilota. Súdán informaci popřel. Pokud by rebelové letoun opravdu sestřelili, znamenalo by to pro koalici již druhou leteckou ztrátu. V pátek se do moře zřítila saúdskoarabská stíhačka, posádka se zachránila. Podle Rijádu stroj spadl kvůli technickým potížím, zasažen palbou prý nebyl.

Cílem koalice je udržet režim prezidenta Hádího, který ohrožují šíitští rebelové z klanu Húsíů. V sobotu Hádí otevřeně obvinil Írán, že vzbouřencům poskytuje zbraně a že nynější chaos v zemi záměrně vyvolal. Teherán tato nařčení odmítá. Jemenské ministerstvo zahraničí, které kontroluje Hádí, dnes ohlásilo, že saúdskoarabské letectvo zabránilo nejméně dvěma íránským letům pro povstalce.