Se singapurským premiérem se loučí i Clinton a Kissinger

Singapur – Navzdory dešti se už od dnešního rozednění začaly tisícovky Singapuřanů shromažďovat podél patnáctikilometrové trasy, kterou se ubírá pohřební průvod s rakví prvního singapurského premiéra Lee Kuan Yewa. Na pohřeb, který začal kolem osmé hodiny našeho času, se sjeli současní i bývalí světoví politici, například někdejší americký prezident Bill Clinton, bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger nebo indický premiér Narendra Modi. Lee zemřel v pondělí ve věku 91 let.

Yew je označován za otce Singapuru (zdroj: ČT24)

Na celý minulý týden byl vyhlášen státní smutek a rakev se státníkem byla vystavena v parlamentu, kde se jí přišlo poklonit 450 tisíc lidí. Ve frontě čekali celé hodiny. Dnes při čekání na pohřební průvod lidé zpívali národní písně a mávali vlajkami. Pro Singapuřany je přitom velice neobvyklé dávat najevo své pocity, uvedla agentura AP. Na znamení úcty k zesnulému politikovi dnes zavře mnoho obchodů a nákupních center.

„Pro Singapur byl tento týden černým týdnem. Světlo, které nás po roky vedlo, zhaslo. Ztratili jsme našeho zakladatele. Lee Kuan Yew byl muž, který žil a dýchal pro Singapur,“ prohlásil na pohřbu současný singapurský premiér Lee Hsien Loong.

Lee, který je označován za „otce Singapuru“, stál u vzniku Singapuru jako moderního nezávislého státu v roce 1959. Od vyhlášení nezávislosti země byl až do roku 1990 singapurským předsedou vlády. Pod jeho vedením se Singapur změnil v přední světové finanční centrum, jehož obyvatelé se těší vysoké životní úrovni. Zdejší HDP na jednoho obyvatele je dnes s 55 tisíci dolary na hlavu daleko vyšší než v Japonsku. „Díky jeho odhodlání přivést byznys do Singapuru jsme tady a stejně tak i obchodní společnosti. Dokazuje to, jakou hodnotu, moc a sílu má tato země,“ uvedl Tom Cooney, šéf americké obchodní komory v Singapuru.

Kritici jeho vlády si stěžovali na kabinetní způsob vládnutí a na údajné potlačování opozice. Yew se prý nebál využívat ani velmi přísné tresty a dokonce ani trest smrti. Z vlády Lee Kuan Yew definitivně odešel až v roce 2011 ve svých 87 letech. „Ať už kvůli důvěře nebo ze strachu se mnoho opozičních politiků neodvážilo v minulosti zpochybnit vládu. “Neměli odvahu k tomu promluvit, ale teď to jistě udělají. A může se to změnit i v násilí," řekl univerzitní profesor Wang Ťiang-jü.

Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by se měl osud Singapuru změnit. Plány, které Lee Kuan Yew načrtl tak pokračují, od růst města a jeho populace až po reformy, kterými se inspiruje nejedna asijská země.