Poslední známá liberijská pacientka s ebolou zemřela

Monrovia - V Monrovii zemřela pacientka považovaná za posledního známého člověka v Libérii nakaženého ebolou. Epidemie této nemoci vypukla v prosinci 2013 v Guineji. Rozšířila se do Sierry Leone, Libérie, Nigérie, Mali a Senegalu a vyžádala si zde přes 10 000 životů.

V Libérii se nový případ objevil poprvé po několika týdnech. Žena se podle úřadů mohla nakazit při pohlavním styku s člověkem, který nákazu přežil. Liberijská vláda hodlala v příštích týdnech oznámit, že země se s nemocí vypořádala. Zdravotnické úřady v Libérii upozornily veřejnost, že ačkoli nemoc se v oblasti již nevyskytuje, mohou se objevit nové případy nákazy sexuálním přenosem. Vlnu nových případů oznámila i Guinea, kde se zdálo, že nemoc je již na ústupu.

V Sieře Leone, která s nákazou nadále bojuje, se dnes strhla rvačka kvůli dodávkám potravin. Lidé tu mají v těchto dnech zakázáno vycházet z domovů. Stovky lidí ve Freetownu ale příkaz porušily a shromáždily se na místě, kde jim jsou přidělovány potraviny. Někteří si stěžovali, že se na ně nedostalo, a propukla rvačka. Dav rozehnala až policie, která použila slzný plyn a zadržela několik lidí.

Ebola je jednou z nejobávanějších chorob na světě; je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Neexistuje na ni lék, ani vakcína, ač se některé testují. V pátek byla z londýnské nemocnice propuštěna záložnice britské armády Anna Crossová poté, co se jako první pacient na světě vyléčila z eboly díky experimentální metodě MIL 77.