Nešikanujte naše klienty, demonstrovaly pařížské prostitutky

Paříž - Několik stovek prostitutek demonstrovalo v Paříži proti návrhu zákona, který zavádí mimo jiné přísné pokuty pro jejich klienty. Návrh zákona už koncem roku 2013 schválilo francouzské Národní shromáždění a od pondělí o něm má jednat Senát.

Stovky žen, většinou čínských nebo jihoamerických včetně transsexuálek, se sešly na pařížském náměstí Pigalle a vydaly se do čtvrti Belleville, což je hlavní centrum prostituce ve francouzské metropoli. Většina demonstrantek měla obličej zahalený maskami nebo jej schovávaly pod klobouky a šálami.

Návrh příslušného zákona původně předpokládal pokutu 1500 eur za placený sex a zároveň zrušení deliktu nabízení prostituce na veřejnosti. Upravený návrh ale delikt, který byl uzákoněn v roce 2003, zachovává. „Jsme proti penalizaci klientů i proti deliktu nabízení prostituce,“ řekla A-jing, prezidentka asociace čínských prostitutek.

Pokud vstoupí zákon v platnost, bude patřit k nejpřísnějším v Evropě. Inspirací pro francouzské zákonodárce byl obdobný zákon, který platí od roku 1999 ve Švédsku.