Obama letadla do Jemenu neposlal, nálety ale podporuje

Washington – Americký prezident Barack Obama během telefonického rozhovoru ujistil saúdskoarabského krále Salmána o své podpoře leteckých úderů Saúdské Arábie a jejích spojenců proti šíitským rebelům, kteří ovládají hlavní město a několik provincií v Jemenu. Nálety začaly tento týden. Šíitské povstalce z klanu Húsíů podporuje Írán, kterého Rijád považuje za svého hlavního soupeře v regionu.

Obama a nový saúdskoarabský král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd se během rozhovoru shodli na tom, že jejich cílem je nastolit v Jemenu trvalou stabilitu, které má být dosažena prostřednictvím politického řešení. Obama rovněž zdůraznil svůj závazek týkající se bezpečnosti Saúdské Arábie, citovala vyjádření Bílého domu agentura Reuters.

  • Spojené státy daly již dříve jasně najevo, že se nezúčastní přímo vojenských operací v Jemenu. Vytvořily ale skupinu, která má koordinovat vojenskou a zpravodajskou podporu této akci.

Nejmenovaný představitel americké obrany mezitím v pátek sdělil, že armáda Spojených států zachránila dva saúdskoarabské piloty, kteří se nad Adenským zálivem katapultovali ze svých stíhacích letounů F-15. Zachráněni prý byli v mezinárodních vodách poté, co Rijád požádal o podporu. Král Salmán podle nejmenovaných zdrojů agentury AFP za záchrannou akci Obamovi poděkoval.

Jemen – oblast vlivu Húsiů
Zdroj: ČT24/BBC / American Entrprise Institute

Vojenskou operaci arabských spojenců v Jemenu odsoudil Írán a také libanonské šíitské radikální hnutí Hizballáh vyzbrojované Teheránem. Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh obvinil Saúdskou Arábii, že vysílá sebevražedné útočníky do Iráku a že vytvořila radikální skupinu Islámský stát, která ovládá části Iráku a Sýrie.

V noci se údajně bombardovalo v Saná

Obyvatelé jemenské metropole Saná, kterou ovládají šíitští povstalci, sdělili agentuře Reuters, že na město po celou noc útočila vojenská letadla. Prozatím není jasné, zda stroje patřily koalici arabských států v čele se Saúdskou Arábií. „Letecké útoky probíhaly celou noc a přestaly za rozbřesku,“ sdělil podle Reuters nejmenovaný obyvatel hlavního města. Výbuchy byly podle něj slyšet na západě Saná, kde je základna vládní národní gardy.

Cílem úderů válečných letadel se v pátek kromě Saná stala také další místa v zemi. Povstalci i přesto zaznamenali výrazné úspěchy na jihu a na východě Jemenu. Mluvčí společné muslimské vojenské operace ten den uvedl, že „hlavním cílem“ je obrana vlády v jihojemenském Adenu. Operace prý bude pokračovat tak dlouho, jak bude třeba.