Kapitán Germanwings osobně pozdravil pasažéry - a je hrdinou Facebooku

Hamburk - Den po tragické havárii airbusu Germanwings ve francouzských Alpách se jeden pilot této společnosti rozhodl před letem osobně uklidnit své pasažéry. Jedna z cestujících o tom vděčně referovala na Facebooku – a udělala z 48letého kapitána Franka Woitona hrdinu sociálních sítí.

Airbus A320 společnosti Germanwings se 150 lidmi na palubě havaroval v úterý ve francouzských Alpách během letu z Barcelony do Düsseldorfu. Neštěstí nikdo nepřežil. Stroj klesal z výšky 11 600 metrů a nakonec narazil do horského úbočí. V době tragédie byl v pilotní kabině jen druhý pilot. Z analýzy zvukového záznamu podle vyšetřovatelů vyplynulo, že kapitán, který z pilotní kabiny odešel patrně na toaletu, se později do kokpitu nemohl vrátit, třebaže se dveře snažil vylomit i sekerou. Panuje podezření, že Lubitz letadlo k zemi navedl záměrně.

V době svého letu, který pasažérka Britta Englischová popisuje, ale ještě nikdo nevěděl, co se vlastně stalo. Kapitán Woiton stál u vchodu do letadla a pozdravil všechny cestující. „Včera ráno před devátou jsem do letadla z Hamburku do Kolína nastupovala se smíšenými pocity,“ píše na Facebooku Englischová. „Pak ale kapitán nejen pozdravil každého cestujícího osobně, ale před startem ještě měl projev. Nikoliv z kokpitu, ale přímo z kabiny. Mluvil o tom, jak jeho i posádku neštěstí hluboce zasáhlo, jak i posádka má nepříjemný pocit, ale že tu všichni jsou dobrovolně. A o tom, že i on má rodinu, že má posádka rodinu a že udělá všechno pro to, aby se ke svým nejbližším mohl večer vrátit. Rozhostilo se naprosté ticho. A pak všichni cestující začali tleskat. Chtěla bych kapitánovi poděkovat – za to, že pochopil, na co všichni myslí. A za to, že se mu podařilo, abych přinejmenším já pak měla během letu dobrý pocit,“ dodala Englischová. Pilot na ni udělal dojem tím, že se v tento těžký den neschovával v kokpitu a že si cestující mohli k obvyklému hlasu kapitána přiřadit i konkrétní tvář. V komentářích k jejímu příspěvku na Facebooku připojují podobnou zkušenost se stejným pilotem i jiní lidé.

Společnost Germanwings je na svého pilota hrdá: „Je to zodpovědný kapitán a v obtížné situaci jednal naprosto správně.“

Osmačtyřicetiletý kapitán Frank Woiton se o své nečekané popularitě na sociálních sítích dozvěděl až z rozhovoru s deníkem Die Welt. Je otcem dvou dětí a ve středu měl mít vlastně volno. Když se ale dozvěděl, že řada jeho kolegů kvůli šoku odmítla letět a společnost musí rušit lety, přihlásil se dobrovolně do služby. Sám nevěděl, co bude cestujícím říkat, ale jedno věděl jistě: V takový den musí kapitán stát u dveří. Když mu pak dvě děvčata při nastupování řekla„ “Leťte opatrně," věděl, že musí pasažérům hlavně dodat odvahu. V rozhovoru pro deník Bild zase vzpomínal na to, jak i on seděl jednou vedle Lubitze v kokpitu a také jej krátce opustil, když musel na toaletu.

Britta Englischová chváli na Facebooku kapitána Woitona
Zdroj: ČT24

Lufthansa zaplatí rodinám obětí kompenzace

Německý dopravce Lufthansa uhradí jednotlivým rodinám obětí úterního leteckého neštěstí okamžité výdaje ve výši až 50 000 eur (1,4 milionu korun). Německému listu Tagesspiegel to řekl nejmenovaný zdroj z nízkonákladové divize Lufthansy Germanwings. Konečné vyplacené náhrady a odškodné se pak mohou pohybovat v řádech od několika desítek tisíc až po stovky tisíc eur.

Podle unijního práva musí firma každému pozůstalému poskytnout zálohu na překonání potenciálních náhlých finančních potíží. Celkové odškodné se přitom později může pohybovat ve zcela jiných rozměrech. Jak vysoké odškodné nakonec bude, se však nedá paušálně říct. Vedle nákladů na pohřeb hrají svou roli ubytovací služby, náklady na vedení domácnosti a bolestné. Tyto sumy nejsou pevně stanoveny. „Jde ale o značné obnosy,“ řekl německému listu právník Wolf Müller-Rostin, jenž dříve pracoval pro Lufthansu.