Nová naděje: Britská zdravotnice Crossová porazila ebolu díky nové vakcíně

Londýn - Pětadvacetiletá záložnice britské armády Anna Crossová byla dnes propuštěna z londýnské nemocnice Royal Free poté, co se vyléčila ze smrtící eboly – jako první pacient na světě, na němž se vyzkoušela nová experimentální metoda léčby MIL 77.

Lék na ebolu nalezen? (zdroj: ČT24)

Desátník Crossová byla do nemocnice převezena 13. března ze západní Afriky, kde působila jako dobrovolná zdravotní sestra. „Léčba proběhla bez problémů, neprojevily se žádné vedlejší účinky. Z eboly se úplně vyléčila,“ řekl její lékař Michael Jacobs. Nový lék podle něj pochází z Číny a je podobný vakcíně ZMapp. Crossová poděkovala lékařskému týmu za to, že je naživu. „Musím se teď dát dohromady. Musím být dostatečně fit, abych zase mohla sloužit v armádě. Potrvá to dlouho,“ dodala.

Crossová se nakazila během léčby pacientů v Africe, sama ale přesně neví, kdy přesně mohlo k nákaze dojít. V Sieře Leoně působila pouhý měsíc. Je třetím britským zdravotníkem, který se v této zemi ebolou nakazil. Také oba další - William Pooley a Pauline Cafferkeyová – se úspěšně léčili v nemocnici Royal Free.

Desátník Anna Crossová na brífinku po opuštění nemocnice
Zdroj: Philip Toscano/ČTK/PA

Crossová v nemocniční izolaci strávila dva týdny a zhubla 10 kilogramů. Vyslovit souhlas s léčbou pomocí MIL 77 pro ni prý nebyl problém. „Řekla jsem si: Mám ebolu, tak radši zkusím tohle, než vysokou dávku vitamínu C,“ prohlásila. Až se zotaví, klidně by prý znovu jela pečovat o nemocné ebolou. Nepovažuje to ale za pravděpodobné, protože šíření nákazy se zdá být pod kontrolou.

Od vypuknutí nákazy v prosinci 2013 se virem eboly nakazilo 24 753 lid v devíti zemích. Podle posledních údajů jich 10 236 zemřelo. Kromě patnácti z nich byli všechny oběti zaznamenány v Guinei, Libérii a Sieře Leone.