Ke vzdušným silám USA na východě Evropy se připojí letka F-15

(Jacksonville, Berlín) - Americké letectvo tento týden vyslalo 12 stíhaček F-15 a zhruba 200 pilotů k podpoře mise Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) ve východní Evropě. Operaci Američané spustili loni v reakci na volání některých evropských spojenců z NATO, kteří se cítí být ohroženi ruským přístupem k ukrajinské krizi. Součástí amerického projektu jsou společné manévry a společný výcvik vojsk.

Letka se stane součástí tzv. Národní letecké gardy a v rámci aktivit USA jde o první podobnou akci. Aktuálně vyslané jednotky budou cvičit například v Bulharsku. Součástí mise by měly být po dobu šesti měsíců. Poté je vystřídá další skupina.

Už v dubnu 2014 začala společná cvičení amerických vojsk v rámci NATO v Pobaltí či Polsku – tedy státech, které se obavou z možné ruské agrese nijak netají. USA poslaly prozatím zhruba 600 vojáků do těchto států kvůli jejich obavám v souvislosti s ukrajinskou krizí.

NATO chce cvičením dokázat, že je stále připravené v případě napadení bránit všechny své členy. Nervozitu do oblasti před několika měsíci vneslo také ohlášení nové ruské vojenské doktríny. Podle ní země vnímá další rozšíření NATO na východ jako ohrožení svých hranic a americké plány na protiraketový štít považuje za národní bezpečnostní problém.