Letiště Schiphol i část Amsterdamu postihl rozsáhlý výpadek proudu

Amsterdam - Kvůli rozsáhlým výpadkům proudu omezilo provoz mezinárodní letiště Schiphol v Nizozemsku. V jednu chvíli bylo dokonce nuceno odklonit všechny lety. Výpadek elektřiny na více než dvě hodiny postihl také rozsáhlou část Amsterdamu. Příčinou bylo zřejmě přetížení sítě.

Výpadek nastal kolem 9:45 SEČ a postihl oblast, kde žije 2,7 milionu lidí. Podle úřadů vznikl přetížením sítě v důsledku technické poruchy u transformátoru jižního amsterdamském předměstí Diemen, informovala firma spravující nizozemské rozvodné sítě elektřiny TenneT. Krátce před polednem uvedla, že se dodávky proudu brzy všude obnoví. Všechny přilétající spoje do Amsterodamu byly v první chvíli odkloněny na jiná letiště v regionu. Již připravené odlety například do Německa byly odloženy.

I po obnovení proudu byly některé lety odkloněny a další postihlo zdržení. „Kvůli výpadku proudu očekáváme mnoho problémů,“ řekla dopoledne mluvčí tohoto čtvrtého největšího letiště v Evropě. Spojení s Prahou se ale podle všeho dnešní problém nedotkl.

Výpadek postihl i jiné druhy dopravy. Zastavily se mnohé vlaky, tramvaje a metro. Podle místní veřejnoprávní televizní stanice NOS, jejíž vysílání bylo podle Reuters jen omezené, ale díky záložním zdrojům nepřestaly fungovat nemocnice.

  • Letiště Schiphol je podle agentury čtvrtým největším letištěm v Evropě. Denně v posledních letech odbavuje kolem 130 tisíc cestujících.