Papež do programu letošních cest zařadil USA

Washington – Papež František přijal pozvání amerického prezidenta Baracka Obamy a v září přicestuje do USA. Podle Bílého domu bude Obama s Františkem pokračovat v dialogu o mnoha „sdílených hodnotách“, mimo jiné o pozornosti věnované chudým a vyloučeným, o ekologických otázkách, ochraně náboženských menšin a o integraci přistěhovalců a uprchlíků.

Den po návštěvě Bílého domu přednese papež projev před Kongresem, což bude vůbec poprvé v historii Spojených států. Hlava katolické církve se také ve Filadelfii zúčastní Světového setkání rodin a rovněž navštíví sídlo Organizace spojených národů v New Yorku.

Obama přijme papeže v Bílém domě 23. září. Pozvání Františkovi adresoval během své návštěvy Vatikánu loni v březnu.

Papež František se na svou první zahraniční cestu vydal po více než čtyřech měsících v úřadě. Jeho první kroky vedly do Brazílie (červenec 2013), loni zavítal na Blízký východ (květen), do Jižní Koreje (srpen), Albánie (září), Francie a Turecka (listopad). Letos v lednu navštívil Srí Lanku a Filipíny. Kromě USA navštíví letos v létě ještě Bolívii, Ekvádor a Paraguay a francouzské Lurdy.

Podle průzkumu agentury Pew roste v USA Františkova popularita. Kladně ho hodnotí 90 procent věřících katolíků a obecně 70 procent Američanů.