Potvrzeno: Clarkson má v Top Gearu definitivně utrum

Londýn - Kontroverzní moderátor Jeremy Clarkson už nebude uvádět oblíbený automobilový pořad Top Gear. BBC Clarksonovi neobnoví smlouvu. Osudnou se mu stala roztržka s producentem. Generální ředitel BBC Tony Hall k definitivnímu odvolání moderátora uvedl, že si uvědomuje, že toto rozhodnutí rozdělí společnost. Petici za návrat Clarksona podepsal víc než milion lidí.

Moderátor byl suspendován 10. března. Podle dostupných informací se během natáčení porval s producentem Oisinem Tymonem, protože nezařídil, aby se podávalo teplé jídlo. Producent skončil na pohotovosti - měl rozbitý ret. Ředitel BBC k tomu uvedl, že došlo k překročení snesitelné meze a tento incident už nelze ignorovat. 

„Zásady jsou pro BBC zjevně důležitější než vysoké zisky. Peníze nejsou pro vysílatele veřejné služby to nejdůležitější,“ konstatoval spolupracovník ČT Ivan Kytka. Kdyby BBC moderátora neodvolala, zvedla se by jiná část britské veřejnosti, kterou by to popudilo, míní Kytka.

Interní vyšetřování vedl od minulého týdne ředitel BBC Scotland Ken MacQuarrie. Producent si oficiálně společnosti nestěžoval, Clarkson se zřejmě vedení BBC nahlásil sám. Tymon už BBC poděkoval za „rychlé a důkladné vyšetření politováníhodné události“. „Pracoval jsem na Top Gearu téměř deset let, mám ten pořad rád,“ prohlásil.

S Clarksonem prý měli až do incidentu kladné vztahy a společně stáli za řadou úspěšných projektů. „Má jedinečný talent a jsem si dobře vědom toho, že mnohým bude líto, že jeho účinkování v pořadu skončilo tímto způsobem,“ dodal producent. Severoyorkshirská policie požádala BBC o vyšetřovací zprávu. Chce ji vyhodnotit a v případě potřeby přijmout nezbytná opatření.

Generální ředitel BBC

„Podle mě byla hranice překročena, nemůže platit pro někoho jiné pravidlo než pro druhého. Toto rozhodnutí ale v žádném případě nic nemění na mimořádném přínosu, který Jeremy Clarkson pro BBC znamenal. Vždy jsem byl velkým fanouškem jeho práce a Top Gearu.“

Odvolat Clarksona? Jako oběsit královnu

Rozhodnutí o stažení Clarksona z obrazovky rozhněvalo řadu jeho fanoušků. Více než milion lidí podepsalo petici, v níž žádali moderátorův návrat. Známá moderátorka Katie Hopkinsová dokonce přirovnala odvolání Clarksona k oběšení královny.

„Býval jsem moderátorem Top Gearu,“ píše Clarkson na internetu…

Clarksonův twitterový účet
Zdroj: ČT24/Twitter/Jeremy Clarkson

Clarkson děkuje svým fanouškům na Twitteru:

Sám Clarkson už dříve ve svém sloupku v listu The Sun naznačil, že se blíží jeho odvolání. Nazval se „dinosaurem“ a podotkl, že „tito impozantní tvorové už nemají v tomto světě místo“. Očekává se, že Top Gear bude pokračovat i bez Clarksona. Zatím se neví, zda zůstanou jeho spolupracovníci James May a Richard Hammond. Ti už avizovali, že bez Clarksona moderovat nechtějí.

O Clarksona se pravděpodobně poperou jiné stanice. Britský tisk spekuloval, že končícího moderátora nahradí DJ Radio 2 Chris Evans. Ten to ale popřel. „Nejen, že to není pravda, ale je to naprostý nesmysl,“ řekl svým posluchačům ve středu ráno.

Pořad Top Gear je jedním z nejoblíbenějších pořadů. Celosvětová sledovanost pořadu se odhaduje na 350 milionů diváků. V roce 1977 začal Top Gear jako místní show na BBC Midlands. Ve stávajícím formátu bylo od roku 2002 odvysíláno 170 epizod. Pořad má 3 miliony fanoušků na YouTube. Populární show má obří náklady, díky nimž si můžou tvůrci dovolit i helikoptéry, lodě nebo vojenskou techniku.

Peprné Clarksonovy výroky musela BBC žehlit už dlouho

Fanouši považují Clarksona za osobnost s originálním stylem, kritici za neomaleného burana.  Za svou kariéru už stihl pourážet spoustu jednotlivců, národností nebo profesí. „Je to těžká práce. Řadit, řadit, řadit, kouknout se do zrcátka, řadit, zavraždit prostitutku, řadit, řadit, vraždit…,“ pustil se moderátor do řidičů kamionů. 

Svého černého psa pojmenoval Didier Dogba po slavném fotbalistovi černé pleti Chelsea. Za pojídače psů zase označil zaměstnance korejské automobilky Hyundai. Se státními zaměstnanci, kteří stávkují za důchodovou reformu, by naložil tvrdě. „Vzal bych je ven a popravil bych je před zraky jejich rodin,“ prohlásil Clarkson. Mexičany označil za líné a nechvalné mínění má zjevně také o Albáncích. „Uvědomili jsme si, že když si někdo z albánské mafie vybírá auto, nejdůležitější pro něj bude toto: Vejde se mi mrtvola do kufru?“ konstatoval kontroverzní moderátor. BBC se za některé Clarksonovy výroky už dříve musela omluvit.

Vydáno pod