PODÍVEJTE SE: Policie zatýkala na zasedání ukrajinské vlády

Kyjev - Dva vysoké státní činitele zatkla policie přímo během zasedání ukrajinské vlády. To navíc živě přenášela televize. Šéf tamních záchranářů Serhij Bočkovskyj a jeho zástupce byli z jednání kabinetu odvedeni v poutech. Oba jsou podle ministra vnitra podezřelí z korupce.

Zákrok policistů na zasedání vlády posvětil premiér Arsenij Jaceňuk. Ten využil okamžiku pro reklamu vládního tažení proti korupci. „Zatímco země je ve válce a my počítáme každý halíř, oni okrádali lid a stát. Tak dopadne každý, kdo porušuje zákon a kdo se vysmívá ukrajinskému státu,“ prohlásil. 

Podle premiéra nešlo o žádné „divadelní představení“, ale o „očkování“, a proto bylo záhodno zasáhnout před zraky veřejnosti. 

Zatýkání v ukrajinském parlamentu (zdroj: ČT24)

Podle Avakova jsou šéf záchranářů a jeho první zástupce podezřelí, že státní zakázky uskutečňovali přes soukromé firmy. Ty údajně posílaly provize a úplatky prostřednictvím banky na ostrově Jersey na účty firem obou činovníků, zaregistrované na Kypru.
  
Ukrajinská vláda se rozhodla sesadit i další záchranářské náčelníky, podezřelé z korupce. Chce také požádat západní státy o součinnost při vystopování podezřelých kont, aby podle premiérových slov mohlo být celé spiknutí odhaleno a zločinci potrestáni. Vyšetřováni kvůli korupci jsou podle Jaceňuka i další vysoce postavení činitelé a šéfové státních společností.

Zatýkání během zasedání ukrajinské vlády
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Andrew Kravchenko

Nová vláda se snaží po pádu Janukovyče napravit reputaci

Ukrajina chce smýt nálepku nejzkorumpovanější země v Evropě. Vláda nedávno ohlásila vznik Protikorupčního úřadu, jehož ředitel bude mít velké pravomoci ve vyšetřování úplatků ve státní správě.

Západní donátoři tlačí kabinet k radikálním reformám. Parlament nyní řeší celou sérii protikorupčních zákonů, jež mají radikálně zeštíhlit státní správu a reformovat soudy.  Změny jsou ale pomalé a korupce je stále velký problém. „Snížilo se to na 50 procent. Pořád to je ale víc než jinde v Evropě,“ míní investor Tomáš Fiala.

Podle odhadů IMF je velikost stínové ekonomiky na Ukrajině 50 až 60 procent HDP. „Pro Ukrajinu je to velký problém, který ji brzdí. Ukrajina pak není atraktivní pro zahraniční investory, na rozdíl od zemí, které měly v 90. letech stejnou startovní pozici, jako třeba Polsko, se země za posledních 20 let prakticky nepohnula z místa,“ poznamenal hlavní ekonom Ery Poštovní spořitelny Jan Bureš. Připomněl, že stát pak není schopný řádně vybrat daně.

Ukrajina má nový Protikorupční úřad (zdroj: ČT24)