Nehoda airbusu: Záchranáři začali vyzvedávat pozůstatky obětí

Paříž – Francouzští záchranáři začali vyzvedávat s pomocí vrtulníků první pozůstatky 150 obětí, které zahynuly při úterní havárii německého letadla v Alpách na jihozápadě Francie. Lidé ze Severního Porýní – Vestfálska mají ve čtvrtek uctít oběti minutou ticha. Vyzvala k tomu zemská ministryně školství Silvia Löhrmannová. K pietě má dojít přesně v 10:53, tedy v čase, kdy tragický let Airbusu A320 ztratil nad Francií kontakt s dispečinkem.

Na místě neštěstí operuje 300 policistů, 380 hasičů a 15 vrtulníků. Přímo mezi troskami se
na příkrém svahu pohybovalo také sedm francouzských vyšetřovatelů, k nimž se připojili tři němečtí experti. Záchranáři už začali vyzvedávat první pozůstatky.

Tragédie silně poznamenala gymnázium v západoněmeckém městě Haltern am See, při úterní nehodě letadla zemřelo šestnáct zdejších studentů a dvě učitelky. Gymnázium v Halternu dnes zrušilo vyučování, škola je ale otevřená, aby zde studenti mohli vyjádřit smutek nad ztrátou spolužáků a dvou vyučujících. Na místě působí psychologové a pečovatelé. „Pro všechny kolegy, učitele, spolužáky, rodiče i celé město je to strašná tragédie. Od včerejšího odpoledne je zde krizový tým, padesát pomocníků a pomocnic,“ řekla ministryně školství Severního Porýní – Vestfálska Silvia Löhrmannová.

  • „Mnozí se ptají, jak v tuto chvíli mohou pozůstalým pomoci. Doporučuji studentům, aby zítra v 10 hodin 53 minut, kdy byl poslední kontakt s letadlem, drželi minutu ticha v celé spolkové zemi.“

Podle ředitele školy Ulricha Wessela byla šestnáctka studentů součástí výměnných pobytů, které gymnázium organizuje už šest let. Poprovázeli je i dvě mladé učitelky - jedna z nich půl roku čerstvě vdaná. „Ještě včera odpoledne existovala naděje, že možná zmeškali letadlo, ale krátce po 16. hodině nás úřady informovaly, že naše skupina byla bohužel také na palubě,“ dodal Wessel.

Francouzské úřady ve spolupráci s německými a španělskými mezitím pokračují ve vyšetřování příčin neštěstí, u nichž se nevylučuje zatím žádná možnost. Prokuratura celý incident zatím vyšetřuje jako zabití z nedbalosti. V úterý večer se na místě podařilo nalézt první z černých skříněk stroje, která by mohla odhalit, co se s letadlem stalo. Má jít o tu skříňku, která zaznamenává komunikaci pilotů. Podle týdeníku Spiegel je schránka poškozena, jejímu prověření by to ale nemělo bránit. Dnes vyšetřovatelé našli i druhou černou skříňku, podle serveru Airlife.net v ní ale chybí záznamová část.

K místu nehody během dne dorazili také představitelé tří států, kterých se tragédie nejvíc dotýká - německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Francois Hollande a španělský premiér Mariano Rajoy.

Více k tématu

KDO JE MEZI OBĚŤMI? Mladí lidé i věhlasní umělci

PROFIL: Napětí u Germanwings

NÁZOR EXPERTA: Okolnosti naznačují problém s přetlakem kabiny

POHLED DO MINULOSTI: Tragické lety v Evropě

Pieta v německém Halternu am See
Zdroj: ČT24/ČTK/DPA

Dnes neměla vzlétnout řada spojů nízkonákladových aerolinek Germanwings. Někteří piloti totiž odmítají nastoupit do služby, protože havarovaný Airbus A320 měl před startem technické problémy. Letoun byl v pondělí v Düsseldorfu na několik hodin odstaven kvůli technickému problému na dvířkách příďového podvozku. Mluvčí Lufthansy však uvedl, že problém byl už v pondělí dopoledne odstraněn. Společnost Germanwings nejprve důvod zrušení letů neuvedla, později ale potvrdila, že posádky odmítly nastoupit, protože podle svých slov nebyly způsobilé k letu. „Máme samozřejmě pochopení pro to, že se na to členové posádek v takový den necítili,“ uvedl Winkelmann v rozhovoru pro ZDF.

Počet úmtí při leteckých nehodách
Zdroj: ČT24/IATA

Zaměstnanci Germanwings uctili oběti přesně po 24 hodinách

Zaměstnanci německých aerolinek Lufthansa a Germanwings dnes v 10:53 uctili po celém světě oběti úterního leteckého neštěstí na jihu Francie. Právě v tento čas v úterý ztratila společnost Germanwings s havarovaným strojem kontakt. Vlajky před spolkovými úřady v Německu budou do pátku spuštěny na půl žerdi. Památku 150 lidí, kteří při nehodě zahynuli, si ve čtvrtek připomene německý parlament. Španělsko, jehož občané osudným spojem rovněž letěli, vyhlásilo třídenní smutek.

Vydáno pod