Putin: Je to jen začátek - v manévrech budeme pokračovat

Moskva - Bleskové prověrky bojeschopnosti ruských ozbrojených sil budou letos pokračovat, nedávné rozsáhlé manévry ruské armády jsou jen začátek, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Podle místních médií vyvolala sérii velkých vojenských cvičení zvýšená aktivita Severoatlantické aliance v blízkosti západních ruských hranic.

V besedě s ministrem obrany Sergejem Šojguem šéf Kremlu podrobně zhodnotil průběh cvičení, jehož se minulý týden prakticky ve všech ruských vojenských okruzích zúčastnilo na 80 tisíc vojáků, kolem stovky lodí a přes 220 letadel. Součástí manévrů bylo cvičné rozmístění strategických raket Iskander v Kaliningradské oblasti a bombardérů Tu-22M3 na anektovaném Krymu.

Cílem cvičení bylo zejména prověřit reálné bojové schopnosti Severské flotily, řekl Šojgu. Prověrka prý dopadla dobře, velitelské schopnosti jsou na uspokojivé úrovni, součinnost jednotek je efektivní. „Vycházím z toho, že je to v letošním cvičebním roce jen začátek. Je mi známo, že výsledky hodnotíte pozitivně,“ citovala Putina agentura TASS.

Podle ruských médií sérii velkých vojenských cvičení vyvolala zvýšená aktivita Severoatlantické aliance v blízkosti západních ruských hranic. NATO v minulých dnech uspořádalo v pobaltských zemích, v Polsku a v Černém moři několik cvičení aliančních jednotek, jejich rozsah byl ale s ruskými manévry nesrovnatelný.