Radikálové z Boko Haram prý v Nigérii unesli stovky žen a dětí

Abuja - Radikálové z islamistické skupiny Boko Haram ve městě Damasak na severu Nigérie unesli údajně více než 400 žen a dětí a dalších 50 zabili. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na obyvatele města, které tento měsíc z područí teroristické organizace osvobodili vojáci z Nigeru a Čadu.

Počet unesených nebyl oficiálně potvrzen, ale radikálové z Boko Haram už dříve provedli několik hromadných únosů. Loni v dubnu nedaleko města Chibok v témže regionu na severovýchodě unesli téměř 300 školaček, což vyvolalo protesty na celém světě.

„Unesli 506 mladých žen a dětí. Zhruba 50 z nich zabili, než odešli,“ řekl Reuters místní obchodník. „Nevíme, jestli po odchodu zabili i ostatní, ale vzali si je s sebou,“ dodal.

Právě minulý týden vojáci z Nigeru a Čadu našli v Damasaku masový hrob s nejméně 70 mrtvolami.

Nigerijský velitel mezinárodních sil Toumba Mohamed řekl, že místní obyvatelé hovořili o 400 až 500 unesených ženách a dětech.

Boko Haram se snaží na území severonigerijských států Borno, Yobe a Adamawa a v přilehlých oblastech Nigeru, Čadu a Kamerunu vytvořit po vzoru organizace Islámský stát vlastní chalífát s přísnými islámskými zákony. Při útocích islamistů za posledních šest let zahynulo v Nigérii asi 13 000 lidí. Z domovů uprchlo asi 3,2 milionu obyvatel země.