V troskách letadla zahynuli němečtí studenti a operní pěvci Bryjak a Radnerová

Düsseldorf – Basbarytonista Oleg Bryjak a kontraaltistka Maria Radnerová jsou mezi oběťmi havárie Airbusu A320 nízkonákladové společnosti Germanwings, který se zřítil ve francouzských Alpách na cestě z Barcelony do Düsseldorfu. Nikdo ze 150 lidí na palubě letu 4U 9525 nepřežil, národnost všech obětí ale zatím není známa. Podle všeho je mezi nimi 67 Němců, 45 Španělů, dva Australané, dva občané Kolumbie a dva Argentiny. V letadle zřejmě cestoval i jeden Izraelec a občané Dánska, Belgie, Velké Británie, Turecka. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mezi oběťmi byli Češi.

Podle policie potrvá řadu dní, než budou nalezeny všechny oběti. Objevena byla již jedna z černých skříněk letadla, které mají poskytnout podrobná data z letu, u druhé černé skříňky byl zachycen signál. Těla obětí a trosky stroje jsou podle záběrů postupně zveřejňovaných francouzskými médii rozesety v těžkém horském terénu. Je z nich patrné, že se letoun rozbil na malé kusy. Zasahující záchranné čety nejprve budou sbírat těla mrtvých a pak trosky letounu. V oblasti operuje 300 policistů a přes 360 hasičů, nasazeny jsou i vrtulníky. Šokovaným příbuzným a blízkým cestujících, čekajícím na düsseldorfském letišti, se pokoušejí pomoci psychologové a lékaři. „Teď kontaktujeme ostatní příbuzné,“ říká mluvčí mateřské letecké společnosti Lufthansa, „je to černý den pro letectví.“

Marseilleská prokuratura zahájila vyšetřování neštěstí pro podezření ze zabití z nedbalosti. Vyslechne osm svědků, černé skříňky začne zkoumat ve středu ráno. Na místo neštěstí dorazí ve středu také 10 soudních lékařů a tři antropologové, kteří mají pomoci při identifikaci obětí.

Na palubě havarovaného letadla bylo i 16 německých studentů

Podle společnosti Germanwings bylo na palubě letadla podle předběžných informací 67 německých občanů, mimo jiné i 16 studentů a dvě učitelky z Gymnázia Josepha Königa v západoněmeckém městě Haltern am See. Vraceli z týdenního výměnného pobytu na partnerské škole v Llinars del Vallés nedaleko Barcelony. Žákům bylo kolem 16 let.

Škola ve spolupráci s úřady už prý vytvořila krizový štáb, zřídila také informační linku pro příbuzné i spolužáky. Příbuzní cestujících havarovaného letu mohou v budově gymnázia vyhledat pomoc psychologa. Před budovou gymnázia se objevují květiny a svíčky.

Pieta za německé studenty, kteří zahynuli po pádu letadla ve francozských Alpách
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Mezi oběťmi jsou dva operní pěvci

Mezi oběťmi neštěstí je i 54letý německý basbarytonista Oleg Bryjak z düsseldorfské Deutsche Oper am Rhein, který v barcelonském divadle Gran Teatre del Liceu zpíval roli Albericha ve Wagnerově Siegfriedovi. Potvrdila to düsseldorfská opera, která byla Bryjakovou domovskou scénou od sezony 1996/1997. V minulosti Bryjak hostoval i na českých operních scénách - například v pražském Národním divadle nebo v Národním divadle Moravskoslezském. „V Olegu Bryjakovi jsme přišli o úžasného interpreta a úžasného člověka. Jsme šokováni,“ prohlásil šéf düsseldorfské opery Christoph Meyer. Divadlo Gran Teatre del Liceu na Twitteru uvedlo, že mezi oběťmi je i 33letá německá kontraaltistka Maria Radnerová s manželem a malým dítětem.

Na palubě bylo 144 cestujících a šest členů posádky. Podle deníku Bild je mezi cestujícími 39 lidí s tureckým jménem. Letadlem cestoval i 40letý izraelský občan Eyal Baum. Izraelské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že muž žil v Barceloně a pracoval v Düsseldorfu. Dánská média s odvoláním na tamní ministerstvo zahraničí uvedla, že mezi mrtvými je nejméně jeden Dán, australská vláda informovala o mrtvé Australance a jejím synovi. Britské ministerstvo zahraničí považuje za pravděpodobné, že na palubě bylo i několik Britů, Mexiko hovoří o jednom svém občanovi a předpokládá se, že na palubě byl i nejméně jeden Belgičan, dva Argentinci a dva Kolumbijci. Podle francouzských médií by měla být identifikace obětí zahájena ve středu.

Podle českého ministerstva zahraničí zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mezi oběťmi dnešního leteckého neštěstí v jižní Francii byli čeští občané. Podle německého ministerstva zahraničí není v seznamech obětí jméno, které by nasvědčovalo české národnosti. S naprostou jistotu ale ještě nelze vyloučit, že mezi pasažéry nebyl žádný Čech.

Starosta severošpanělského městečka Jaca uvedl, že při nehodě zemřela i se svým sedmiměsíčním synem Marina Bandresová pocházející z této obce a žijící v Británii. Na palubě byl například i ředitel malé španělské firmy Carles Milla, který měl namířeno na veletrh potravinářských technologií v Kolíně nad Rýnem, a dva zaměstnanci barcelonské veletržní organizace.

Jen o vlásek naopak unikla smrti 21letá moderátorka rozhlasové stanice Radio Neandertal Ann-Kristin Götzová. Víkend strávila se svým přítelem v Barceloně a do Düsseldorfu se chtěla vrátit osudným letem. Nakonec se ale rozhodla pro večerní spoj.

Jižní Francie se připravuje na příjezd pozůstalých, ve sportovní hale v Digne pro ně má být přpraveno 800 provizorních lůžek.

Ve Španělsku bude třídenní smutek

Letadlo po vzletu z Barcelony v 10:01, tedy se zpožděním 26 minut, mířilo k západním Alpám obloukem přes Středozemní moře. Do cíle mělo dorazit v 11:55. Ztrácet výšku začalo podle francouzských médií zhruba poté, co se dostalo nad francouzské území. V 10:31 letadlo bylo západně od Toulonu ještě ve výšce 11 600 metrů, ale řízení letového provozu s ním již ztratilo rádiové spojení. O minutu později již letoun ztratil 300 metrů, v 10:35 byl na 7600 metrech a v 10:40 na 2700 metrech. To už se nebezpečně přibližoval horským hřebenům a pak narazil do horského svahu. Letecká společnost Germanwings ztratila se strojem kontakt v 10:53.

Na místě havárie zasahuje záchranný tým. Trosky objevené na svazích masivu Trois Évechés leží ve výšce dvou kilometrů a podle záchranářů jsou dostupné jen ze vzduchu. 

Německý Spolkový sněm i francouzské Národní shromáždění uctily oběti katastrofy minutou ticha. Španělsko vyhlásí třídenní státní smutek, německé úřady mají vlajky spuštěné na půl žerdi. Místo havárie navštíví ve středu německá kancléřka Angela Merkelová. O příčinách nehody odmítla spekulovat, na vyšetřování se podle ní budou podílet německé, francouzské a španělské úřady. Německého prezidenta Joachima Gaucka zastihla informace o tragédii během jihoamerické cesty, kterou předčasně přerušil. Na místo nehody odcestovali ministři zahraničí a dopravy Frank-Walter Steinmeier a Alexander Dobrindt, ve středu se do místa havárie chystá i španělský premiér Mariano Rajoy.

Odbory německých pilotů další stávky nechystají

Odborový svaz německých pilotů Vereinigung Cockpit (VC) po dnešní tragédii pro nejbližší dny neuvažuje o nové stávce v rámci koncernu Lufthansa. Po většinu minulého týdne přitom piloti Lufthansy, pod níž patří i nízkonákladová Germanwings, stávkovali střídavě na mezikontinentálních a kratších trasách. Kvůli protestu byly zrušeny i některé spoje s Prahou. Odborové sdružení pilotů stávkami protestuje proti změně důchodového programu aerolinek. Podle mluvčího odborů Jörga Handwerga ale není vyloučeno, že stávky budou ve vzdálenější budoucnosti pokračovat.