Ofenziva šíitských povstalců: Jemen žádá o intervenci

Saná - Jemenský prezident Abdar Hádí oficiálně požádal Radu bezpečnosti OSN o okamžitou vojenskou intervenci v zemi. S podobnou výzvou se země obrátila také na státy Perského zálivu. Důvodem je sílící vzpoura šíitských rebelů. Ti o víkendu ovládli třetí největší město v zemi. Jemenská vláda má prozatím jistou podporu ze strany sunnitské Saúdské Arábie.

Hádí v dopise uvádí, že o vojenskou pomoc rovněž požádal Ligu arabských států a členské země Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC). Intervence by měla „ochránit Jemen a jeho obyvatelstvo před agresí,“ stojí v dopisu. Rada bezpečnosti by podle prezidenta měla „zmocnit státy, které si přejí pomoci Jemenu a chtějí poskytnout všemi prostředky okamžitou podporu legitimní (jemenské) vládě na obranu před agresí“.

Jemenský ministr zahraničí Rijád Jasín požádal státy Perského zálivu, aby zastavily postup šíitů. „Vyčkávání není v ničím zájmu, zejména ne v zájmu těch, kdo se legitimně opírají o ústavu. Není v zájmu obyvatel, kteří si nepřejí další krveprolití nebo zhoršení situace. Zásah v tuto chvíli bude méně nákladný a povede ke správnému řešení,“ konstatoval. 

Rada bezpečnosti už o víkendu zatím vyzvala k obnovení jednoty Jemenu a podpořila legitimitu prezidenta Hádího. Zároveň odsoudila akce Húsíů - rebelům pohrozila sankcemi, pokud nepřistoupí na jednání s legitimní vládou. Vyzvala rovněž všechny své členské země, aby do dění v Jemenu nijak nezasahovaly. Šíitský Írán přitom Húsie dlouhodobě podporuje.

Jemenští povstalci včera vyslali další posily na jih státu. Podle bezpečnostních zdrojů míří konvoje k Adenu, kam se v únoru uchýlil z metropole Saná prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí. Šíitské milice se spojily se stoupenci bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha a o víkendu obsadily táizské letiště a vojenskou základnu.

Šíité obsazují také sousední provincii Ibb. Vůdce šíitských rebelů Abdal Málik Húsí v neděli vyhlásil „všeobecnou mobilizaci“, aby mohli šíité pokračovat v ofenzivě na jih. Cílem jsou podle něj sunnitští extremisté z al-Káidy a Islámského státu.

Jemenská bezpečnost navíc upozornila, že se šíité dostali na vzdálenost pár desítek kilometrů od průlivu Báb al-Mandab mezi Rudým mořem a Adenským zálivem. Obsazení této významné námořní cesty by mohlo do konfliktu zatáhnout další země. V Džibutsku totiž mají vojenskou základnu Spojené státy a pro Egypt je záliv hlavní přístupovou cestou do Suezského průplavu.

Současný Jemen vznikl v roce 1990 spojením severního a jižního Jemenu. Sálih byl nucen ustoupit po politických nepokojích v roce 2012. Loni se ale země propadla do chaosu, když šíité obývající tradičně sever obsadili Saná a začali postupovat dále na jih. Odhaduje se, že 16 milionů Jemenců, tedy asi 60 procent obyvatel, naléhavě potřebuje humanitární pomoc.