Porošenko nehodlá gubernátorům trpět jejich soukromé armády

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko nehodlá dovolit oligarchům, aby si pořizovali soukromé armády operující mimo oficiální vojenské struktury. Prohlásil to v reakci na ostrý spor, který v minulých dnech propukl mezi ním a vlivným dněpropetrovským gubernátorem Ihorem Kolomojským.

Miliardář Kolomojskyj se koncem minulého týdne otevřeně vzepřel státní moci, když jím ovládané a financované jednotky obsadily sídlo státní ropné společnosti UkrTransNafta. Oligarchu, který má ve firmě menšinový podíl, rozhořčilo rozhodnutí parlamentu o změně fungování státních akciových společností.

Kolomojskyj jako nekompromisní odpůrce agresivních kroků Ruska na východě Ukrajiny má podle ukrajinských médií značný vliv na průběh bojových operací proti separatistům. Značnou část bojovníků sám financuje, podle kritiků situaci v Donbasu zneužívá i k posílení svých podnikatelských aktivit v oblasti. Zároveň má rozhodující zásluhu na tom, že Dněpropetrovské oblasti bezprostředně přiléhající k povstaleckým zónám se proruské povstání vyhnulo.

Porošenko se ale rozhodl proti Kolomojskému a jeho „soukromé armádě“ zakročit. „Územní obrana bude podřízena jasné armádní hierarchii. V zemi nebude ani jeden gubernátor, který by měl k dispozici soukromou armádu. Tečka,“ prohlásil rezolutně prezident. Správní orgány v ukrajinských oblastech podle Porošenka obdržely pokyny, aby se podobné „agresi“ postavily.

Kolomojského akce vyvolala v ukrajinských vládních kruzích nervozitu. Ministr vnitra Arsen Avakov dal údajně Kolomojskému 24 hodin na to, aby jeho jednotky složily zbraně a sídlo společnosti UkrTransNafta vyklidily. V pohotovosti je prý i tajná služba SBU.

Na Ukrajině se rozhořel vnitropolitický boj (zdroj: ČT24)
Vydáno pod