V argentinské džungli zřejmě objevili nacistickou pevnost

Buenos Aires - Tým archeologů a vědců našel v argentinské džungli místo, které zřejmě vybudovali nacisté v první polovině 40. let minulého století pro případ, že by Německo ve válce prohrálo. Jde o kamennou pevnost s mimořádně silnými stěnami. Objekt se nachází na hranici s Paraguayí. Na místě se našly i německé mince z nacistické éry. Píše o tom izraelský list Haarec.

„Objevili jsme tam výjimečnou stavbu. Zatím jsme ale nedospěli ke konečnému závěru, k čemu byla. Naše první úvaha je, že je to útulek, který měl sloužit nacistickým vůdcům. Je to velmi zvláštní budova, která pro dané místo není typická,“ uvedl vedoucí výzkumu Daniel Schávelzon.   

Archeologové našli na místě i mince ražené mezi lety 1938 a 1941 a také porcelánové nádoby z německé továrny v Míšni z let 1890 až 1949.

V Argentině se zřejmě našel nacistický úkryt (zdroj: ČT24)

Stavba je v těžce dostupné oblasti a má tlusté zdi. Na místě se našlo jen velmi málo předmětů, které tam zanechali budovatelé úkrytu. „Domníváme se, že jsme našli skrýš, kterou ale nikdo nepoužíval,“ konstatoval Schávelzon. Připomněl, že nacisté, kteří po válce dorazili do Argentiny, se nemuseli skrývat, jelikož přicházeli se souhlasem tehdejšího prezidenta Juana Peróna.  

Schávelzon nesouhlasí s hypotézou, že zde pobýval Hitlerův tajemník Martin Bormann. Ten byl sice v Norimberském procesu odsouzen k trestu smrti, ale v nepřítomnosti. Podle vědce spáchal sebevraždu jedem.    

  • Schávelzonova skupina pracuje v národním parku Teyu Cuare v provincii Misiones na hranici s Paraguayí.
  • V Misiones žije mnoho evropských přistěhovalců. V roce 1940 měla 190 tisíc obyvatel, z nichž 80 tisíc pocházelo z Evropy a 14 tisíc z nich z Německa.   

Sergio Widder z latinskoamerické sekce střediska Simona Wiesenthala považuje objev za velmi zajímavý, protože může pomoci pochopit „rozsah přítomnosti nacistů v Argentině“. „Musíme ale zaznamenat, že Schávelzon řekl jasně, že nacisté v Argentině nepotřebovali žádné úkryty, protože tam byli otevřeně chráněni. Nenarušuje to však hypotézu, že si skrýše budovali. Doporučujeme v tomto výzkumu pokračovat,“ podotkl Widder.