Po prvním kole francouzských místních voleb se mohou radovat všichni

Paříž - Pravicová koalice v čele s konzervativním Svazem pro lidové hnutí (UMP) exprezidenta Nicolase Sarkozyho porazila v nedělním prvním kole francouzských místních voleb nacionalistickou Národní frontu (FN), jíž průzkumy předpovídaly vítězství. Až na třetím místě skončila v celonárodním hlasování podle očekávání vládní levice. Druhé, rozhodující kolo voleb se koná za týden.

Nedělní hlasování bylo podle místních analytiků testem voličských preferencí před krajskými volbami koncem letošního roku a prezidentskými a parlamentními volbami na jaře 2017. Protiimigrační a protievropská FN, která loni vyhrála volby do Evropského parlamentu ve Francii se ziskem 24,8 procenta hlasů, doufala, že upevní svou pozici nejsilnější politické formace v zemi. Druhá pozice je tedy pro ni určitým zklamáním, přestože získala více hlasů než loni.

FN, které se předvídalo nejméně 30 procent hlasů, získala jen 25,4 procenta. Koalici tradiční pravice, které ankety přisuzovaly maximálně 29 procent, nakonec podpořilo 32,5 procenta voličů. Vládní socialisté se svými spojenci získali 21,4 procenta hlasů, tedy více, než předvídaly průzkumy, ale skončili jasně až na třetím místě. Výsledky voleb dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Šéfka FN Marine Le Penová má ale podle analytiků stále důvod si myslet, že v příštích prezidentských volbách může skončit mezi dvěma nejlepšími kandidáty prvního kola, kteří se utkají v rozhodujícím druhém kole. Po nedělním hlasování je FN považována za druhou politickou sílu v zemi.

„Objektivně se může každý radovat. UMP, protože jasně skončilo na prvním místě před FN. FN, protože získala více hlasů oproti předchozím volbám. Socialistická strana, protože dokázala lépe mobilizovat a překročila hranici 20 procent,“ uvedl ředitel odboru pro veřejné mínění v ústavu Harris Interactive Jean-Daniel Lévy.

„Republikánské formace obstály. Krajní pravice není hlavní politickou silou Francie,“ komentoval výsledek socialistický premiér Manuel Valls. Zároveň ocenil, že hlasovat přišlo více lidí, než se očekávalo. Vyzval všechny „republikány“, aby ve druhém kole zablokovali kandidáty FN.

Marine Le Penová:
„Národní fronta v místních volbách uspěla, výsledky byly mnohem lepší než v evropských volbách. Masivní podpora ukazuje, že Francouzi chtějí získat zpět svoji svobodu a že velké množství našich krajanů pochopilo, že je možné dělat i jinou politiku.“

Nicolas Sarkozy:
„Chci říct všem voličům Národní fronty, že jsme pochopili jejich frustraci. Ale tato strana nevyřeší  problémy Francie. Naopak, situaci v zemi ještě zhorší. Můžu potvrdit, že nebudeme uzavírat žádné místní ani celostátní dohody s představiteli této strany.“

Francouzi v nynějším hlasování volí nové vedení všech departementů na příštích šest let. Do druhého, rozhodujícího kola 29. března postupují kandidátky, které v prvním kole obdržely nejméně 12,5 procenta hlasů. FN, proti níž v rozhodujícím hlasování půjde mnoho voličů nepostupujících stran, si dala za cíl získat aspoň jeden departement. Většinu ze stovky departementů nyní ovládá vládní levice, po 29. březnu by to měla být koalice v čele s UMP.

První kolo komunálních voleb ve Franci vyhráli konzervativci (zdroj: ČT24)

Hraje se o víc než jen o vliv na komunální úrovni. Lídři stran si chystají půdu pro prezidentské volby v roce 2017. Pokud Sarkozy a jím vedená pravice za týden svůj úspěch zopakují, zkomplikují plány Marine Le Penové ucházet se o křeslo hlavy státu. Na celostátní úrovni se ale výsledky mohou promítnout i teď - prezident Francois Hollande připustil, že třetí místo socialistů může vyvolat změny v kabinetu.